fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despre respect

despre respect

 Ce este iubirea? Ce înseamnă cu adevărat A IUBI pe cineva? Atracție fizică, sex grozav, prietenie, susținere (emoțională, financiară)… toate acestea înseamnă sau reflectă o relație perfectă?

Poate că toate acestea și încă ceva: un ingredient fără de care nu se poate trăi într-o relație – respectul

Orice relație are nevoie de respect

Respectul în primul rând. Pentru că este nevoie de respect pentru orice fel de relație (copil-părinte, frate-soră, coleg-coleg, elev-profesor, iubit-iubită, prieten-prietenă etc.). În orice tip de relație respectul trebuie să fie reciproc. Nimeni nu e mai presus decât altul. Poate că se pricepe mai bine la ceva, iar altul la altceva, însă asta nu înseamnă că cel care e mai mic, mai tânăr, mai slab poate, ar trebui să fie, să se simtă sau să fie pus într-o poziție de subordonare.

imagine despre respect

despre respect

Respectul este fundația solidă a unei relații

Respectul este cel ce face ca fundația unei relații să fie solidă. Este cel pe baza căruia se poate construi sentimentul de iubire. Iubirea se construiește, se îngrijește și se menține. Ea nu există în noi. Nu apare deodată și rămâne acolo. Ea se construiește. Iar fără respect, ea nu poate exista. Respectul ajută și la crearea mediului relației – un mediu sigur, în care cei doi să crească mereu unul lângă celălalt.

O parteneră trebuie să-și respecte și să-și susțină mereu partenerul și invers, creând împreună un spațiu al relației în care cei doi să se poată simți vulnerabili fără teama de a fi criticați sau judecați. 

Am văzut prea des în cupluri lipsa de respect, lipsa de susținere reciprocă, bărbați sau femei care își umileau partenerii în public, declarându-le iubire eternă în privat, sau cei care dezvăluie altora, aspecte intime, personale ale vieții partenerului/partenerei. Complexați, invidioși, lipsiți de educație sau de bun simț, de sensibilitate sau de empatie, acești oameni sunt, de fapt, lipsiți de iubire – iubire față de ei înșiși și față de ceilalți.

Tu te simți respectat în relația ta?

A trăi cu un astfel de om este foarte greu. A trăi cu cineva care nu te apreciază, nu te respectă, care se consideră superior (și se poartă ca atare) este un chin, o pedeapsă pe care nimeni nu ar trebui să o suporte.

Te simți respectat și valorizat în relația în care ești?  Din când în când pune-ți această întrebare.