Insomnia este o problemă cu care se confruntă un număr mare de persoane, dar cei mai mulți nu știu sau nu vor să recunoască faptul că au o problemă ce trebuie investigată. La rădăcinile sale, insomnia este o tulburare de somn ale cărei manifestări include dificultatea de a adormi, trezirea pe timpul nopții sau un somn de o calitate slabă ( superficial, agitat).
Studiile au relevat faptul că mai mult de 50% dintre români dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte și mai mult de 75% suferă de epuizare.
Insomnia este considerată una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni moderne, iar dacă este lăsată netratată, poate să afecteze sistemul cardiovascular, să scadă puterea de concentrare și să crească riscul de obezitate.
De câte ore de somn avem nevoie
Fiecare perioadă a vieții are nevoie de o anumită durată a somnului, spre exemplu:
- Nou-născuții: 14-17 ore/zi;
- Copii sub 5 ani: 10-13 ore/zi;
- Copii între 6-13 ani: 9-11 ore/zi;
- Copii între 14-17 ani: 8-10 ore/zi;
- Adulți: 7-9 ore/zi.
Cauzele insomniei
În cele mai multe dintre cazuri, stresul este principala cauză a insomniei. Pe de altă parte, dacă petreci mai multe zile nedormind suficient, poți crește și mai mult nivelul de stres, ceea ce duce la un cerc vicios. Cele mai des întâlnite cauze ale insomniei:
- Afecțiunile psihice sau fizice cum ar fi: probleme articulare, musculare, incontinența urinară, sindromul picioarelor neliniștite, depresie, schizofrenia, tulburarea bipolară, etc.
- Anumite medicamente: unele antidepresive, medicație pentru epilepsie, medicamente pentru hipertensiune sau ADHD, toate pot cauza insomnie.
- Tulburările hormonale: hipertiroidism sau hipotiroidism, ambele pot cauza insomnie.
- Consumul de alcool sau cafeină înainte de culcare.
- Temperaturile extreme: prea rece sau prea cald în cameră poate să nu te lase să dormi. 18-19 grade Celsius pentru dormitor este ideal.
- Schimbarea ritmului circadian: călătoriile pe alte fusuri orare pot duce la insomnie. Lucratul în ture de noapte poate provoca insomnie de asemenea.
Simptomele insomniei
De obicei, insomnie înseamnă lipsa somnului, dar poate aduce cu sine și alte simptome:
- Dificultatea de a adormi
- Somn agitat/neodihnitor
- Trezire nocturnă, chiar de mai multe ori pe noapte
- Probleme de concentrare
- Stare de iritabilitate
- Stare generală de oboseală
- Probleme gastrointestinale
Tipuri de insomnie
Insomnia poate fi de mai multe tipuri în funcție de cauza și durata sa. În funcție de durată poate fi:
- Temporară – durată de maxim 3 nopți la rând
- Acută – termen scurt, de câteva săptămâni
- Cronică – câteva luni sau chiar ani
În funcție de cauză, poate fi:
- Provocată de consumul de medicamente sau alte substanțe cum ar fi cafea, energizante, alcool în cantități mari
- Provocată de alte afecțiuni medicale cum ar fi: artrită, apnee în somn, depresie, anxietate, tulburarea de stres post-traumatic, dureri articulare
- Lipsită de o cauză anume: o persoană poate avea insomnie deoarece este deranjată de zgomotele puternice, un program stresant la muncă, folsirea dispozitivelor mobile înainte de culcare.
Predispoziții la insomnie
Studiile au arătat faptul că există o predispoziție genetică la insomnie, dar și evenimente stresante care afectează somnul. Persoana care suferă de insomnie are parte de un somn superficial și nu se poate relaxa atunci când se pune în pat, adoarme mai bine când nu este acasă, simte tensiune și anxietate în corp.
Terapii pentru insomnie
Cele mai recomandate tratamente ale acestei afecțiuni sunt constituite de anumite terapii puse la dispoziție de terapeuți specializați în terapii cognitiv-comportamentale, neurofeedback, hipnoză. Acestea terapii sunt capabile să ajungă la rădăcina problemei și să o rezolve pas cu pas, fără grabă, fără disconfort sau efecte adverse. Deși se vorbește mult despre medicamentație, aceasta este periculoasă și poate crea dependență.
În funcție de cauza insomniei, medicul psihoterapeut sau psihiatru va recomanda cel mai potrivit tratament, fie el prin terapie modernă, fie prin calea medicamentoasă. Totuși, de menționat este faptul că atunci când insomnia apare pe fond de stres, pentru a o trata trebuie eliminat factorul declanșator. De asemenea, este cunoscut faptul că aromaterapia, reflexoterapia, acupunctura sau meloterapia ajută la vindecarea insomniei. Toate aceste activități ajută organismul să se relaxeze.
Recomandări pentru combaterea insomniei
Pentru a avea un somn odihnitor, medicii și terapeuți recomandă următoarele lucruri:
- Adoptă o rutină a somnului – program fix de culcare și trezire pentru ca în fiecare zi creierul să înțeleagă când este ora de culcare
- Un spațiu de odihnă relaxant – fără zgomot, lumini și o temperatură prea ridicată sau prea scăzută. Draperiile închise la culoare, dopurile de urechi și o temperatură potrivită în cameră ajută la instalarea stării de somnolență.
- 30 minute de activitate fizică în fiecare zi – mers, grădinărit sau plimbare cu bicicleta, o activitate fizică ușoară reduce stresul și ajută la un somn odihnitor.
- Atenție la salteaua și perna pe care te odihnești – este important ca niciuna să nu îți creeze disconfort precum dureri de gât sau de spate.
- Redu consumul de cafeină, mai ales după-amiaza sau seara – aici includem cafeaua, băuturile energizante, sucuri cu cofeină, ceaiul verde.
- Redu porțiile de mâncare seara – cinele bogate în ulei, grăsimi, sare pot oferi o stare de somnolență aparentă, dar prelungesc digestia și duc la insomnie.
Dacă ai probleme cu somnul, este recomandat să mergi la un medic sau un terapeut care te pot ajuta tăind problema de la rădăcină. Nu amâna mersul la consultații și rezolvarea problemei! Somnul este mai important decât crezi.
Pentru terapie, neurofeedback sau hipnoterapie te poti programa aici: