fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Terapie pentru autism. Ce este? Teste. Se vindeca autismul?

terapie pentru autism ce este teste se vindeca

Tulburarile de comportament incluse în spectrul autism indica numeroase variatii. Putem spune fara nicio ezitare ca manifestarile sale cunosc o paleta foarte diversificata, cu multe nuante, in combinatii si intensitati diverse. Ele se depisteaza la varsta timpurie de 2-3 ani, dar se pot declansa si dupa aceasta varsta. Pentru a putea fi diagnosticate corect si pentru a identifica o forma personalizata de terapie pentru autism, este nevoie de evaluarea unui psiholog, psihoterapeut sau psihiatru cu specializare pediatrica.

Autismul difera de la o persoana la alta prin severitate si combinatie de simptome. Nu exista doi copii la care tulburarea de spectru autist sa se manifeste la fel, in situații comune, asemanatoare sau identice. In functie de mediu, atentie si circumstante specifice de viata, ea poate evolua in timp, ducand la o  inrautatire sau la o ameliorare a manifestarilor.

terapie pentru autism ce este teste se vindeca

Ce este autismul?

Tulburarea de spectru autist (ASD) sau ceea ce generic este numit autism reprezinta un complex de comportamente, care ridica probleme in interactiunile sociale, in vorbire sau in comunicarea nonverbala, prin reactii exagerat negative la anumite situatii,  comportamente repetitive, tipare de actiune etc. 

Gravitatea si efectele pe care le antreneaza difera la fiecare persoana ca severitate, intensitate si simptome, in functie de multi factori. Diagnosticul se aplica unui spectru atat de larg, incat poate sa cuprinda de la copii cu retard mintal sever, pana la copii ce au un IQ foarte ridicat.

Autismul implică toate palierele de dezvoltare fizica, psihica, emoțională si cognitiva, se manifesta comportamental, la nivelul mobilitatii si indemanarii generale si de finete, in ceea ce priveste limbajul, rabdarea sau atentia. Tulburarile autiste afectateaza toate laturile care privesc dezvoltarea normala a unui copil.

Diagnosticul este mai frecvent in cazul baietilor decat in cel al fetelor si se manifesta mai persistent si mai evident la acestia. In fiecare an, din ce in ce mai mulți copii sunt diagnosticati cu dereglari comportamentale care apartin autismului. 

Cand se descopera autismul la copii (infantil)?

Autismul este de obicei observat si diagnosticat in copilarie, avand manifestari evidente si semne clare specifice in jurul varstei de 2-3 ani. Insa nu este o regula. El poate aparea si la copiii care, pana la aceasta varsta nu au avut niciun fel de probleme.

Autismul nu este si nu trebuie tratat ca o boala in sensul obisnuit al cuvantului. Autismul este o tulburare de comportament, ce poate fi diagnosticata doar de un profesionist, psiholog, psihoterapeut sau medic psihiatru pediatru.

despre autism

Cei care au un rol determinant in observarea si aducerea la consult a copiilor sunt cu siguranta parintii sau cei care au grija o mai mare parte din timp de acestia. De atitudinea lor grijulie, atenta si responsabila tine diagnosticarea, prezenta la terapie si castigarea cat mai rapida a acceptarii si integrarii sociale a tuturor celor afectati.

Depistat la timp, autismul permite celor care beneficiaza de diagnosticare si terapii adecvate, sa dobandeasca si sa traiasca o viata absolut normala, independenta, productiva, creativa, cu realizari ce pot depasi asteptarile si standardele obisnuite.

Simptome ale autismului

Primele simptome care pot indica o tulburare de spectru autist pot fi vizibile de la cea mai frageda varsta. O mama poate sesiza cu usurinta atunci cand copilul sau nu ractioneaza la fel ca ceilalti copii in situatii comune, precum un zambet, o expresie faciala, un sunet scos de o jucarie sau de un obiect, nu zambeste, nu gangureste, nu se bucura la nimic etc. 

Este posibil ca acestea sa nu fie datorate autismului si sa fie doar o reactie de moment. Insa, pentru a elimina orice posibilitate, daca manifestarile continua, este bine sa apelati cat mai repede la un specialist. 

Dupa cum mentionam si mai sus tulburarile comportamentale autiste sunt depistate in jurul varstei de 2-3 ani, atunci cand copilul trebuie sa manifeste si sa acumuleze cele mai importante deprinderi de viata.  

Printre cele mai comune probleme sunt cele de:

  • Interactiune sociala

La aceasta categorie includem:incapacitatea de a intelege, de a reactiona sau de a raspunde la un contact vizual, la o expresie faciala, la mediu, la indicarea unui obiect, situatii conflictuale violente cu alti copii, care se transforma in imposibilitatea de a-si face un prieten, nu vorbeste si nu comunica cu nimeni,nu zambeste, nu rade etc.

  • Automatisme si modele comportamentale repetitive

Printre aspectele care tin de aceste modele mentionam: leganatul, batutul din palme si din picioare minute in sir, o modalitate ciudata de a se juca cu jucariile, repetarea obsesiva a anumitor cuvinte si expresii preferate sau auzite de undeva, o experimentare a aspectelor senzoriale intr-o maniera nepotrivita sau extrema, cum ar fi indiferenta sau placere la durere, galagie, obiecte periculoase, autoagresivitate sau agresivitate exagerata fata de altii, dificultatea de a fi calmat cand cineva sau ceva l-a deranjat, probleme de alimentatie sau de somn etc.

  • Tulburari de alimentatie sau de somn.
  • Inarzieri in evolutie intelectuala si fizica.

Teste pentru autism?

Autismul nu se poate diagnostica pe baza unei analize sau test de sange, ci doar pe baza observarii simptomlelor specifice de tin de tulburarea de spectru autist. Copilul va fi evaluat obligatoriu de un specialist si pe baza felului in care vorbeste, interactioneaza, raspunde, se comporta in raport cu parintii, cei care au grija de el si alti copii va fi diagnosticat

Daca observati tulburari de genul celor descrise la punctul anterior, care se repeta si devin persistente este bine sa ceri sfatul medicului pediatru si sa solicitati o trimitere la un medic specialist, psiholog, psihoterapeut, psihiatru, pediatru specialist in probleme comportamentale.

Cercetatorii din domeniu au identificat printre cauzele care pot duce la autism factori genetici, de mediu, antecedente in familie, varsta inaintata a mamei, consumul de substante interzise in timpul sarcinii etc.  

De aceea o evaluare profesionista va include si o serie de teste medicale, care sa determine de ce natura este problema semnalata. Printre acestea mentionam: screening pentru tulburari de somn, modificarea raspunsului la durere, unele tipuri de boli gastro-intestinale, convulsii, evaluare neurologica, teste auditive, examen fizic, senzorial si motric, evaluare logopedica, testarea abilitatilor sociale si non-verbale etc.

Tipuri de autism

Autismul este o tulburare de spectru, ce manifesta o arie vasta de simptome, de intensitati si gravitate diferita. Din 1994 pana in 2013, a fost reprezentata prin 5 tipuri de diagnosticare, ce includeau: sindromul Asperger, tulburarea pervaziva de dezvoltare, autism, tulburarea dezintegrativa a copilariei si sindromul Rett. Adesea se foloseau si denumiri de genul autism sever, autism moderat, autism inalt functional.

In anul 2013, o data cu aparitia celei de-a 5 a editii a manualului de diagnosticare si clasificare statistica a tulburarilor, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Exista doar un singur tip de tulburare de spectru autist si, in consecinta, un singur diagnostic, respectiv: tulburare de spectru autist.

Terapii si tratamente pentru tulburare de spectru autist

La ora actuala avem mai multe metode de diagnosticare si tratare a autismului. Printre terapiile cu cele mai bune rezultate mentionam:

Este o tehnica ce are rolul de produce o schimbare la nivelul creierului si de a-l ajuta sa se autoeduce, autocorecteze si autoregleze pentru a corecta disfunctiile comportamentale si cognitive existente. Aceasta este o terapie non-invaziva ce duce la ameliorarea simptomatologiei, la dezvoltarea limbajului și a capacității de exprimare emoțională. De asemenea, studiile arata o deschidere a copiilor către mediu, ei reușind în timp sa se adapteze și să reacționeze mai aproape de cerințele sociale.

Studiu despre autism si neurofeedback aici.

  • Terapie comportamentala

Este o terapie in care rolul terapeutului este acela de a intelege mecanismele si sursa comportamentelor atipice si de a interveni asupra lor pentru a schimba si deprinde noi comportamente, mai apropiate de standardele acceptate de societate.

  • Terapia ABBA

Terapia ABBA este o terapie comportamentala ce are la baza folosirea sistematica a diverse tipuri de proceduri, care au ca scop imbunatatirea semnificativa a comportamentului si a calitatii vietii unei persoane care sufera de o tulburare de spectru autist.

  • Terapia cu muzica

Terapia cu muzica apeleaza la muzica pentru a imbunatatii sanatatea mentala si emotionala, calitatea vietii si comportamentul celor diagnosticati cu autism.

  • Terapia cu animale

Zooterapia sau terapia asistata cu animale de companie este folosita pentru stimularea comportamentelor sociale la copii si pentru diminuarea starilor de agitatie.

Se vindeca autismul?

Prin diagnosticarea precoce si alegerea unei metode adecvate de terapie, precum și în funcție de gradul de severitate, un copil poate transforma toate sau majoritatea comportamentelor negative in deprinderi pozitive, care pot schimba radical calitatea vietii si gradul de integrare sociala.

Prin terapie personalizata, copilul reinvata, intr-un mod asistat, cum sa vorbeasca, cum sa se comporte si cum sa reactioneze in situatii noi sau care nu ii convin. El poate ajunge in timp sa se controleze, sa fie independent si sa nu mai manifeste comportamentele indezirabile la intensitatea inițială.

Fara terapie simptomele autismului se agraveaza in timp. Nu asteptati minuni! Apelati din timp la o evaluare profesionista, la un diagnostic corect si la o forma de terapie pentru autism.

Articole recente

psihoterapia comportamentală
Psihoterapia comportamentală pentru copii. Cum ajută și când este necesară?
31/12/2024
pisiholog copii
Cum ajută psihologul copilul să depășească anxietatea, fricile și fobiile?
31/12/2024
testare psihologică
Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
26/11/2024
terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psiholog Bucuresti
Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
psihoterapia comportamentala
Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
30/08/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
04/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024