fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?

psiholog copii

Nu mai este un secret pentru nimeni că părinții își doresc tot ce este mai bun pentru copilul lor, de la sănătate, la bunăstare emoțională, un job în care să exceleze și reușite din toate perspectivele. Pentru că viața nu te pregătește să fii părinte și pentru că poți fi subiectiv în propriile evaluări asupra copiilor, o evaluare psihologică este binevenită, pentru o serie de avantaje, care vor fi expuse pe larg în acest articol.

Sunt câteva situații în care se impune evaluarea copilului, cum ar fi schimbările de comportament, performanțe școlare slabe, dar și înainte de a opta pentru un anumit profil la un liceu, artistic, sportiv sau teoretic, pentru școli vocaționale sau pentru alegerea unui domeniu de continuare a studiilor.

În ce constă evaluarea realizată de un psiholog copii?

În primul rând, este important de știut că testarea psihologică a copiilor nu se referă la un singur test, ci la o întreagă constelație de teste și tehnici obiective pe care numai psihologii sunt pregătiți să le administreze. Aceste teste măsoară funcționarea emoțională, comportamentală, de dezvoltare, intelectuală, neurocognitivă și/sau academică a unui copil și au capacitatea de a identifica și  cauzele care stau la baza problemelor copilului. 

Atunci când alege din acest arsenal de diagnosticare, un psiholog compilează ceea ce se numește o „baterie de teste”, sau un grup de teste diferite de administrat, a căror alegere se bazează pe preocupările specifice legate de acel copil. Atunci când sunt combinate, testele oferă o explicație cuprinzătoare a problemei de bază. Rezultatele testelor sunt caracterizate de acuratețe și se bazează pe date statistice și normative ale profesiei, aprofundate de psihologii clinicieni practicanți. 

Este mai mult decât evaluarea pe care o face pediatrul la copii sau chiar un psihiatru, întrucât medicii se bazează, de obicei, pe observație subiectivă și interogare. S-a demonstrat că judecata clinică în absența unor date obiective este predispusă la erori și, deși pediatrul poate administra un examen fizic, procedurile medicale nu pot identifica o tulburare psihologică sau de dezvoltare.

La ce să te aștepți când mergi cu cel mic la neuropsiholog?

Neuropsihologia clinică este ramura psihologiei care se ocupă cu înțelegerea relației dintre creier și comportament, de modul în care procese psihologice precum atenția, memoria, concentrarea, învățarea și raționarea implică anumite maniere de a se comporta în diferite situații. La copii, analiza este esențială pentru a depista tulburările de comunicare, de învățare, de limbaj.

Dacă cel mic se confruntă cu astfel de probleme, te poți aștepta ca, pentru testarea și evaluarea lui, să fie necesare mai multe ședințe, două sau trei, în care neuropsihologul va stabili o corelație între eventualele probleme medicale existente și comportament, va determina profilul neuropsihologic și va elabora un plan potrivit pentru reabilitarea copilului din punct de vedere psihologic și comportamental.

Tratarea diverselor tulburări de comportament prin jocuri psihologice

Copiii simt intens emoțiile, uneori nu și le pot explica, nu le pot exterioriza într-un mod adecvat sau reacționează disproporționat în anumite situații din cauza tensiunii interioare. Indiferent că cel mic are un comportament care te îngrijorează, că vrei să îi corectezi manifestările sau să îl ajuți să se dezvolte afectiv în mod armonios, vizita la un psiholog copii te poate ajuta să identifici metode prin care îl poți ajuta chiar tu. 

Există jocuri psihologice care încurajează interacțiunea socială, înțelegerea sentimentelor proprii sau ale celorlalți, empatia și comportamentul corect în diferite situații. 

Jocurile psihologice pot fi utilizate și ca modalitate de evaluare a copiilor. Cei mici pot fi puși să deseneze, să își exprime părerea cu privire la anumite imagini, să continue povești și să emită judecăți despre personaje și întâmplări. Din modul în care reacționează, psihologul poate trage o serie de concluzii care contribuie la evaluarea obiectivă și complexă a copilului.

Când mergi cu copilul la psiholog?

Părintele își simte cel mai bine copilul și poate înțelege că acesta are o problemă, chiar dacă nu o poate identifica și nici cel mic nu știe exact ce i se întâmplă. Aspecte fizice, reacții emoționale sau modificări îngrijorătoare de comportament pot semnala o problemă de adaptare în colectiv la școală, dificultăți de învățare, bullying, abuz, influențe negative din partea anturajului, consumul de substanțe, conflicte de separare, traume legate de divorțul părinților sau decesul cuiva drag și altele.

Sunt semne că trebuie să mergi la psiholog, pentru a urma ulterior un plan de terapie, când copilul are schimbări bruște de dispoziție, este anxios, i-au scăzut performanțele școlare, devine violent, nu mai comunică, nu are stare, face atacuri de panică sau îi este constant frică de ceva.

Nu ignora comportamentele îngrijorătoare ale copilului punându-le pe seama vârstei și apelează la un psiholog copii pentru o evaluare temeinică prin care se pot identifica situațiile și cauzele care îl afectează! Un psiholog cu experiență va recomanda măsurile necesare de terapie și abordarea corectă pentru a trata diferite traume din viața celui mic, pentru a-l ajuta să le depășească și să de dezvolte psihic și emoțional într-un mod echilibrat.