fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare

Sunt multe situații în care poți avea nevoie să susții un test psihologic: la angajare, într-o promovare, pentru admiterea în anumite unități de învățământ etc. Persoane de toate vârstele, copii și adulți, pot susține o astfel de examinare, în prezența unui psiholog sau psihiatru.

Prin definiție, testarea psihologică este un instrument important pentru a evalua personalitatea, abilitățile cognitive, sociale, emoționale sau competențele unei persoane. Dacă ai picat un test psihologic, este important să înțelegi, înainte de toate, ce înseamnă acest lucru. De aceea, în acest articol, îți oferim câteva sfaturi despre ce să faci dacă ai picat un test psihologic la angajare sau în altă situație.

De ce și unde este nevoie de un test psihologic?

Testul psihologic este întâlnit mai ales în procesul de recrutare, în cazul companiilor care fac angajări pentru diverse poziții, dar și în anumite instituții de învățământ sau ca etapă în cadrul evaluărilor medicale.

De asemenea, mai este indicat testul psihologic și în diagnosticarea unor tulburări psihice sau emoționale, în evaluarea dezvoltării unui copil, în monitorizarea progresului terapeutic și ajustarea planului de tratament.

Aceste examene sunt concepute pentru a oferi o evaluare obiectivă a anumitor trăsături sau abilități psihologice. De exemplu, companiile urmăresc, prin teste psihologice, să evalueze compatibilitatea candidaților cu postul respectiv, cu valorile echipei și ale brandului. Anumite instituții de învățământ, cum este Academia de Poliție, de exemplu, au incluse testări psihologice în etapa de admitere pentru a verifica aptitudinile academice și cognitive ale candidaților. În clinicile medicale, testele psihologice sunt utile pentru diagnosticarea tulburărilor psihice și în planificarea tratamentului.

Se recomandă testarea psihologică și pentru obținerea unui permis auto, polițiștii asigurându-se astfel că persoana care va conduce pe drumurile publice are capacitatea de a face acest lucru în siguranță pentru ea și pentru ceilalți participanți la trafic. Testele psihologice pentru obținere sau reînnoire permis măsoară abilități esențiale pentru condus: atenția, percepția vizuală și auditivă, timpul de reacție, coordonarea mână-ochi, capacitatea de a procesa mai multe informații în același timp. De asemenea, testul psihologic pentru permis mai determină și starea mentală și emoțională, identificând problemele care ar putea influența negativ comportamentul la volan: agresivitatea, impulsivitatea, depresia, anxietatea.

Ce înseamnă dacă ai picat un test psihologic?

Dacă ai picat testul psihologic, situația poate fi stresantă și descurajatoare. Cu toate acestea, trebuie să accepți rezultatul ca atare, fără să te învinovățești. Un eșec la un test psihologic nu înseamnă că nu ești capabil sau că ești inferior altora. 

Testele psihologice evaluează anumite trăsături și abilități într-un context specific, astfel că rezultatele pot fi influențate de numeroși factori, inclusiv de starea de spirit din ziua respectivă, nivelul de stres la care ești expus sau chiar interpretarea greșită, de moment, a întrebărilor.  

Este foarte important să înțelegi de ce nu ai trecut testul respectiv, adică să soliciți un feedback detaliat de la evaluator. Acest feedback te poate ajuta în dezvoltarea unui plan de acțiune pentru a aborda punctele slabe identificate.

Cum să faci să ai rezultate bune la un test psihologic?

Picarea testelor psihologice trebuie privită ca pe orice mic obstacol din viață: o experiență prin care ai trecut și din care ai învățat ceva. Această atitudine constructivă te va ajuta să urmezi cu încredere și optimism pașii viitori pentru dezvoltarea ta. 

Iată câteva sfaturi despre ce trebuie să faci dacă ai picat testul psihologic la angajare, la admitere sau în diverse alte situații.

Scurtă reflecție personală

Poți reflecta puțin la modul cum te-ai pregătit pentru test și la starea emoțională sau mentală din ziua respectivă. Identifică eventualii factori care ar fi putut influența în mod negativ performanțele tale din ziua evaluării, cum ar fi: lipsa somnului, stresul, anxietatea. Faptul că știi ce te-a împiedicat să treci testul te poate ajuta în testele psihologice viitoare.

Îmbunătățirea abilităților

În urma feedback-ului primit de la evaluator, alege să-ți îmbunătățești abilitățile evaluate. Astfel, poți urma cursuri de formare sau poți citi mai mult pentru a-ți extinde cunoștințele și a-ți îmbunătăți competențele.

Gestionarea stresului și anxietății

Testele psihologice pot fi picate de către unii dintre candidații care gestionează cu dificultate stresul din viața lor sau de cei care suferă de anxietate.  Activitățile precum yoga, exercițiile de respirație, exercițiile fizice sau meditația pot contribui la reducerea stresului și la îmbunătățirea concentrării.

Consiliere psihologică sau coaching

Dacă simți că ai nevoie de un ajutor calificat, poți apela cu încredere la consiliere psihologică sau coaching. Un psiholog te poate ajuta să înțelegi mai bine dificultățile cu care te confrunți și să dezvolți strategii pentru a le depăși. Coaching-ul este, de asemenea, o soluție potrivită, pentru că îți oferă o ghidare specifică pentru a atinge obiective profesionale și personale.

Reevaluarea obiectivelor

De multe ori, facem alegeri care nu ni se potrivesc neapărat, iar picarea unui test psihologic poate fi un semn că nu suntem făcuți sau pregătiți, momentan, pentru acel pas. Așadar, fă o mică pauză și gândește-te dacă acel obiectiv setat de tine este unul realist și aliniat la interesele și formarea ta. În caz contrar, va fi necesar să-ți reevaluezi obiectivele și să te implici în ceva care merită cu adevărat efortul și resursele tale.

Noi suntem aici și suntem pregătiți să te ajutăm să transformi acest mic eșec de moment într-o oportunitate de creștere și îmbunătățire. Contactează chiar acum clinica Living Psychology și alege serviciul de care ai nevoie: coaching, consiliere psihologică,  neurofeedback sau hipnoză, pentru o variantă îmbunătățită a ta!





Articole recente

testare psihologică
Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
26/11/2024
terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psiholog Bucuresti
Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
psihoterapia comportamentala
Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
30/08/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024
terapie de cuplu online
Funcționează terapia de cuplu cu psihologul online?
15/03/2024
evaluare psihologica
De ce să eviți să îți faci singur evaluarea psihologică? Pericolele testelor de pe internet
01/03/2024
program de coaching
9 cazuri în care este necesar un program de coaching
15/02/2024