Majoritatea adulților de astăzi a crescut fără a avea acces la servicii psihologice, conștientizarea sănătății mintale fiind destul de limitată până de curând. Așa se face că, în prezent, mulți oameni se confruntă cu dificultăți în a-și gestiona emoțiile, a face față stresului sau a relaționa într-un mod sănătos cu partenerii de viață sau cu colegii.
Între timp, odată cu promovarea psihologiei și cu scoaterea sa dintr-o zonă tabu în care fusese așezată pe nedrept, din ce în ce mai mulți părinți încep să cunoască utilitatea și beneficiile acesteia în cazul copiilor. Dorindu-și pentru cei mici o viață mai confortabilă și mai sănătoasă, din punct de vedere emoțional, adulții de astăzi își îndrumă micuții către ședințe de consiliere psihologică sau către o evaluare psihologică, acestea fiind startul pentru o viață mai echilibrată.
Este nevoie, cu adevărat, de consiliere psihologică copii?
Copiii se pot confrunta cu diferite probleme, chiar dacă suntem tentați să credem despre ei că sunt lipsiți de griji și de stres, în comparație cu adulții. În realitate, copiii pot simți stres încă din primele luni de viață, fiind sensibili la mediu și la schimbările din jur. Nivelul și tipul de stres variază în funcție de vârstă și de experiențele individuale. Simpla nevoie de a se hrăni sau scutecul plin pot fi cauzatoare de stres, la fel și separarea de părinți sau schimbările bruște de mediu.
Pe măsură ce cresc, copiii devin mai conștienți de ei înșiși și de mediul lor, astfel că pot apărea alte surse de stres. Preșcolarii și școlarii pot simți stres atunci când încep grădinița, în relațiile cu colegii și profesorii, dacă sunt abuzați sau neglijați. La adolescenți, stresul se poate intensifica în cazul: preocupărilor legate de identitate, bullying-ului, relațiilor interpersonale, activității școlare sau al programului foarte încărcat.
În fiecare dintre aceste situații, consilierea psihologică reprezintă un instrument valoros pentru sprijinirea sănătății mintale în cazul copiilor și adolescenților. Dacă traumele și problemele emoționale ale copiilor nu sunt gestionate împreună cu un psiholog, calitatea vieții poate fi afectată, pe termen lung. Netratate, problemele emoționale și comportamentale devin mai severe și mai dificil de tratat, ducând la: performanțe școlare scăzute, risc crescut de comportamente dăunătoare, izolare socială, tulburări de sănătate mintală.
Consiliere psihologică online sau în cabinet. Ce e mai indicat?
La Clinica Living Psychology, copiii pot beneficia atât de consiliere online, cât și de consiliere în cabinet, prin intermediul unei echipe de psihologi și psihoterapeuți certificați. Cu o experiență de 15 ani ca psiholog de școală, Aida Ivan îi poate ajuta pe copii și adolescenți să depășească problemele sau etapele dificile prin care trec.
Consilierea online se face prin intermediul instrumentelor de comunicare digitală și este o opțiune în special pentru acei copii care locuiesc în zone unde nu există un psiholog în apropiere, dar și pentru cei care au posibilități reduse de mobilitate sau un program încărcat. Consilierea online este o idee excelentă și pentru acei copii timizi sau anxioși care se simt confortabil să discute despre problemele lor în propriul mediu. Cu toate acestea, unii pacienți pot simți că se conectează într-un mod superficial cu psihologul, în fața unui ecran.
Consilierea în cabinet are acest avantaj de a crea un mediu fizic în care copilul și terapeutul comunică mai bine, iar relația dintre ei devine mai strânsă. Terapeutul poate observa mai ușor limbajul non-verbal al copiilor, adaptându-și tehnicile astfel încât să-l ajute să-și exprime gândurile și sentimentele.
Atât consilierea online, cât și cea fizică sunt eficiente în sprijinirea sănătății mintale a copiilor, alegerea între aceste două posibilități aparținând copiilor sau părinților, în funcție de caz.
Există o vârstă minimă pentru consilierea copiilor?
Noi, la Living Psychology, îi încurajăm pe părinți să-și asculte copiii, să le observe modul de dezvoltare și să apeleze la ajutor specializat ori de câte ori simt că micuții lor manifestă schimbări în modul de: relaționare, gândire, comportament.
Încă de la vârsta preșcolară și mai ales dacă micuțul trece printr-un eveniment nefericit (abandon, decesul unuia dintre părinți, divorțul părinților, mutarea într-o altă grădiniță sau într-un alt oraș) se impune ajutorul unui psiholog pentru copii.
În ce constă o ședință de consiliere pentru copii?
Consilierea psihologică poate fi efectuată de către un psiholog sau terapeut, care are o interacțiune directă cu pacientul. Scopul ședinței de consiliere pentru copii este de a explora și de a rezolva problemele sau dificultățile emoționale, comportamentale sau relaționale.
În prima ședință de consiliere, terapeutul îl întâmpină pe copil și stabilește o conexiune cu acesta, astfel încât să-l ajute să se relaxeze și să se simtă în siguranță, fie în prezența părinților, fie în absența acestora. Prin intermediul discuțiilor deschise și al întrebărilor orientate, psihologul îi ajută pe copii să-și împărtășească sentimentele, gândurile și preocupările, astfel încât să înțeleagă la un nivel mai profund situația și problemele cu care se confruntă micuții.
În funcție de nevoile și de obiectivele individuale ale copiilor, terapeutul utilizează apoi diferite tehnici și strategii pentru a aborda problemele identificate: jocul terapeutic, arta, povestirile, exercițiile de respirație, diverse activități interactive.
Copiii și adolescenții sunt ajutați să-și identifice și să-și înțeleagă mai bine emoțiile, aprofundând tehnici eficiente pentru a gestiona: stresul, anxietatea, dificultățile de comunicare.
Cum pregătești copilul pentru a merge la psiholog?
Decizia părinților de a merge cu micuțul lor la psiholog, pentru o ședință de consiliere, este una cu implicații pozitive pe termen lung. Înainte de a ajunge în cabinetul psihologului, atitudinea părinților trebuie îndreptată către pregătirea copilului, explicându-i pe înțelesul său că psihologul este acolo să-l ajute să se simtă mai bine și să rezolve problemele cu care se confruntă.
Fii sincer și deschis cu copilul și încurajează-l să pună întrebări despre nelămuririle pe care le are și să-și exprime opinia în legătură cu această vizită. Explică-i, pe scurt, cum decurge o ședință de consiliere, insistând pe faptul că acolo va fi în siguranță și într-un mediu plăcut și relaxant, în care poate discuta despre orice fără teama că va fi judecat sau tras la răspundere.
Spune-i, de asemenea, copilului că este normal să aibă îndoieli și frici legate de această nouă experiență din viața sa și asigură-l că îi vei fi alături pe tot parcursul acesteia. Pregătindu-l în acest mod și oferindu-i sprijin, îl vei ajuta să abordeze cu calm și acceptare vizita la psiholog și să se bucure de ședințele de consiliere.