fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Neurofeedback pentru copii

neurofeedback pentru copii 1 - pexels

Pentru unii copii, călătoria primilor ani de viață arată diferit si vine cu  mai multe provocări. Și nu ne gândim la acele  provocări în care descoperă lumea exterioară, lucruri, oameni, premii dințișori, mersul în picioare sau prima zi de grădiniță. Fiecare etapă are provocările ei, dar poate fi mai ușor sau mai puțin pentru fiecare copil să crească un adult curajos și echilibrat mai târziu. Mai vorbim despre provocarea unora dintre copii pentru care tot ce se întâmplă în mintea lor, gândurile lor sau emoțiile lor îi afectează în evoluție. Iar când aceasta se întâmplă e nevoie de ajutor, pe cât mai puțin intruziv posibil,  iar neurofeedback pentru copii, alături de terapie, poate fi acest ajutor. 

Cereți ajutor unui specialist când copilul vostru întâmpină obstacole în evoluție

 În ciuda obstacolelor pe care le întâmpină, există diverse metode de terapie prin care îi putem ajuta să depășească aceste bariere și să aibă o calitate mai bună a vieții. 

O metodă de terapie ajutătoare pentru copii este neurofeedback-ul, care se axează pe obținerea controlului asupra propriei funcții cerebrale, astfel încât să reducă simptomele cu care  aceștia se confruntă.

Ce este neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul este un tip de biofeedback. În timp ce  biofeedback-ul este utilizat pentru măsurarea funcțiilor corpului, cum ar fi temperatura sau tensiunea, neurofeedback-ul măsoară activitatea creierului ( EEG biofeedback). Astfel, ambele metode sunt non-invazive.

Neurofeedback-ul este o metodă de terapie computerizată, focusată pe urmărirea activității electrice a creierului și oferirea unui feedback. Altfel spus, creierul  are o capacitate de autoreglare. Prin intermediul terapiei cu neurofeedback, este antrenată direct capacitatea creierului de autoreglare prin care creierul învață să lucreze mai eficient.  

neurofeedback pentru copii

Cum funcționează neurofeedback?

Anterior am făcut o paralelă între biofeedback și neurofeedback. Pentru o bună înțelegere a procesului de funcționare a terapiei, este esențial să conștientizam care sunt “ustensilele” folosite. Pentru măsurarea temperaturii corpului, folosim termometrul. Pentru măsurarea bătăilor inimii, utilizăm tensiometrul. 

Cum se desfășoară o ședință de terapie neurofeedback la copii?

În terapia neurofeedback, pentru măsurarea activității creierului,  sunt utilizați senzori care sunt plasați pe scalp. Este important să reținem că terapia prin neurofeedback este non-invazivă, adică actul medical nu presupune traversarea pielii și nu afectează organismul. Electrozii sunt ” lipiți” pe scalp, ei doar citind activitatea electrică a creierului. NU TRANSMIT NIMIC CREIERULUI. 

Înaintea începerii terapiei prin neurofeedback, se face o evaluare psihologică detaliată, un brain mapping  (când e posibil, cu excepția TSA- autism, când se poate face doar in anumite condiții), pentru a măsura modelele undelor cerebrale de bază și pentru a descoperi zonele care prezintă anomalii în funcționare. Astfel, vom descoperi modul în care aceste modele afectează sănătatea fizică, emoțională și cognitiva a copilului. Ulterior evaluării psihologice, va fi stabilit un protocol personalizat care va fi urmat. 

În timpul ședinței de neurofeedback sunt amplasați senzorii pe suprafața scalpului, iar copilul urmărește un feedback ales, sub formă de animație, asemănătoare unui joc pe calculator, sau o serie de imagini, ori un film, în timp ce se relaxează. Simultan, terapeutul măsoară activitatea creierului cu ajutorul senzorilor, folosindu-se de semnale video, audio sau tactile. Semnalul este procesat, iar anumite informații ale frecvențelor creierului sunt extrase. Creierul este stimulat și recompensat pentru crearea naturală a undelor cerebrale mai sănătoase. Acesta este un proces natural care învață creierul să funcționeze cel mai bine.

Cum ajută neurofeedback-ul copii?

După cum menționam anterior, creierul are capacitatea de autoreglare. Scopul terapiei prin neurofeedback este acela de a crea noi modele pe care creierul  să le asimileze, urmând să le poată utiliza natural. În timpul ședințelor de terapie, parțile creierului care funcționează prea repede sunt ajutate să se relaxeze, în timp ce parțile care funcționează lent sunt activate. Astfel, se caută un echilibru, care să poată îmbunătăți calitatea vieții copilului prin ameliorarea simptomelor cu care se confruntă. 

Sursa foto: pexels.com

Terapia prin neurofeedback este preponderent utilizată în tratarea următoarelor afecțiuni sau tulburări:

  • ADHD: 

Conform mai multor studii, terapia cu neurofeedback ajută la ameliorarea simptomelor de ADHD. Un exemplu în acest sens este un studiu publicat în 2012, unde 275 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani diagnosticați cu ADHD au participat la 30 de sesiuni de terapie cu neurofeedback. Copiii au fost distribuiți în 3 grupuri: 

  • 30 în grupul cu terapie neurofeedback
  • 31 de martori într-un grup căruia i s-a administrat Metilfenidat (substanță stimulantă a sistemului nervos central, folosită ca primă linie de tratament a tulburărilor de atenție și hiperactivitate)
  •  30 într-un grup care au primit atât terapie cu neurofeedback, cât și tratament medicamentos

Pe baza rapoartelor părinților, a fost constatat că terapia cu neurofeedback a fost la fel de eficientă ca Metilfenidatul în tratarea simptomelor de atenție și de hiperactivitate ale ADHD.

Studiul integral îl găsiți aici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3441233/neurofeedback pentru copii 1 - pexels

În perioada 2010-2011, terapia cu neurofeedback a fost administrată la 10 copii (7 băieți și 3 fete) cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani, toți fiind diagnosticați cu TSA. Studiul s-a concentrat pe dezvoltarea vorbirii și a comunicării. În urma terapiei cu neurofeedback, s-au constat modificări ale comportamentului, copiii devenind mai puțin agresivi, mai cooperanți și comunicativi. 

Sursă studiu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26417802/

Bine de știut: Brain Mapping în autism este recomandat sau relevant puțin  sau deloc. 

  • Anxietate

Un studiu recent a investigat funcția creierului în timpul neurofeedback-ului în gestionarea anxietății de separare la copii. Tulburările de anxietate sunt una dintre cele mai frecvente tulburări psihice la copii. Incidența sa este de 2-5% pentru copiii și adolescenții sub 18 ani.

Pacienții au fost împărtiți în două grupuri de câte 12 persoane. Primul grup a primit terapie prin neurofeedback, în timp ce al doilea grup a primit terapie simulată de neurofeedback (placebo). Rezultatele studiului au arătat că neurofeedback-ul a fost eficient în reducerea anxietății de separare și eficacitatea tratamentului a fost mare, comparativ cu grupul care a primit terapie simulată, unde rezultatele au fost moderate.

Sursă studiu: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0747563216303296

  • altele (învățare, somn mai bun etc)

În același timp, terapia cu neurofeedback s-a făcut remarcată și în îmbunătățirea capacității de menținere a concentrării, ajutând astfel procesul de învățare. Totodată,  neurofeedback-ul poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului, dar și în procesul de adormire și obținerea unui somn liniștit, odihnitor, fără întreruperi pe parcursul nopții. 

Concluzii 

Terapia cu neurofeedback este o metodă non-invazivă care poate ajuta copiii în depășirea obstacolelor cu care se confruntă, astfel încât să le asigurăm o creștere armonioasă. Terapia cu neurofeedback poate fi utilizată singură sau împreună cu alte tratamente, cum ar fi terapia ocupațională. Este important să găsim o modalitate prin care să ușurăm dificultățile întâmpinate, folosind tehnologia și resursele necesare.

Sursă foto: pexels.com