fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Meditatie despre Motivatie

Despre Motivatie

 

Ce ne determina sa facem ceea ce facem?  Ce ne motiveaza sa ne dam jos din pat sau sa intandem o mana de ajutor cuiva?

Motivatia este motorul vietii, este acel ceva ce ne indeamna sa mergem mai departe, sa continuam sa cautam, sa iubim,  sa stam sau sa plecam etc. Motivatia este cea care ne sustine atunci cand dorim sa schimbam ceva, sa incercam ceva nou, sa visam si sa ne dorim. Motivatia este un proces psihic, ea exista in orice om.  

Si cu toate acestea aud foarte des clientii ( foarte des parinti vorbind despre copiii lor, in special in legatura cu scoala) spunand : Nu am motivatie. Sunt complet nemotivat. Nu vrea sa invete, nu are niciun pic de motivatie.

 

Copiii nu sunt lipsiți de motivație. Motivația lor este de a nu invata

 

Iar eu atunci le spun: Extraordinar!! Inseamna ca faptul ca ai ajuns pana la mine este un miracol! Deoarece fara motivatie nu ai fi putut sa fii aici…  Cat despre copii, ei nu sunt lipsiti de motivatie. Din contra, motivatia lor este aceea de a nu invata. Stiu ca ce spun eu acum suna ciudat, dar …este adevarat. Motivatia exista. Directia in care este ea indreptata este una nu tocmai benefica pentru ei.

 

Ne cunoastem cu adevarat nevoile si dorintele?

 

Nevoile si dorintele noastre ne sunt de cele mai multe ori necunoscute. Si, cu toate acestea, tot ceea ce facem zilnic are ca scop tocmai satisfacerea lor. Este ironic, nu? Este ca si cum dimineata ai pleca intr-o calatorie fara sa stii unde trebuie sa ajungi, de cat timp ai nevoie, ce trebuie sa ai cu tine etc. Si cate vieti nu arata exact asa? Din pacate, mult mai multe decat mi-as dori.

 

Ce se afla in spatele dorintei de iubire?

 

Ne dorim iubire. Si totusi, ce se afla in spatele acestei dorinte? Nevoia de apartenenta? Nevoia de afectiune? Frica de singuratate? Frica de batranete? Sau chiar de moarte? Nevoia de a stii ca ii pasa cuiva? Poate toate acestea sau altele pot fi raspunsurile tale. Si e in regula. Important este sa fim constienti de ele, de nevoile si dorintele noastre pentru a putea descoperi drumul. Drumul nostru unic, nu al parintilor, nu al vecinilor, nu al societatii. Ci al tau! Drumul fiecaruia dintre noi este unic, iar momentul cand ni se arata este unul magic. Iar dupa ce il  descoperi, vei vedea cum iti vei putea gasi si resursele de care vei avea nevoie pentru a porni calatoria.

 

Provocarea mea pentru tine

 

Asadar, da-mi voie sa te intreb: Pe tine ce te motiveaza sa te dai jos din pat dimineata? Ce te motiveaza sa iubesti ( nu ma refer doar la iubirea romantica)? Ce te opreste din a fi omul ce ti-ai dori sa fii?

Raspunde la aceste trei intrebari si sunt sigura ca vei descoperi mult mai mult decat cateva motive pentru care ne continuam zilnic viata. Vei descoperi, sunt sigura, nevoile si dorintele tale cele mai adanci, vei descoperi ce iti lipseste de fapt, vei descoperi resursele de care ai nevoie pentru a deveni omul ce iti doresti sa fii.    

Succes!