Timp de zeci de ani, imaginea unui psiholog modern era legată de cabinetul acestuia și de celebra canapea confortabilă, în care clienții se așezau, se relaxau, erau invitați la confesiune și își dezvăluiau secretele, pentru identificarea problemelor cu care se confruntă. Multe dintre abordările terapeutice s-au păstrat ca atare, însă recenta pandemie a dovedit oamenilor că pot conta în egală măsură pe psihologia online.
O mulțime de cabinete și-au închis atunci ușile, însă nevoia de consiliere psihologică, de evaluare și de psihoterapie asociată cu noile provocări ale mediului social au dus la dezvoltarea fără precedent a serviciilor de psihologie pe internet. Un număr mare de persoane apelează astăzi la un psiholog online, găsind această modalitate de conectare cu specialistul drept comodă și eficientă. Dacă nu ai avut curajul încă să intri în cabinetul unui psiholog și să stai față în față cu acesta într-un spațiu, poți oricând să apelezi la varianta ședințelor de evaluare, consiliere sau psihoterapie prin mijloace de comunicare pe internet, pe Skype sau WhatsApp.
De ce să optezi pentru ședințe neconvenționale la psiholog și comunicarea la distanță?
Evoluția tehnologică a permis dezvoltarea metodelor de comunicare la distanță, fără pericolul de bruiaj sau de întrerupere a conexiunii. Întâlnirile virtuale se desfășoară azi în cele mai bune condiții de imagine și sunet și facilitează de multe ori intervențiile în conversație ale persoanelor mai timide sau introvertite.
Este o soluție extrem de eficientă pentru tratarea afecțiunilor de sănătate mintală, cu multe avantaje unice. Datorită flexibilității și ușurinței de acces, terapia online nu este doar pentru persoanele aflate în situații critice. Ea poate fi foarte eficientă dacă vrei pur și simplu să vorbești despre situații de zi cu zi care te-au îngrijorat sau deranjat. De asemenea, te poate ajuta să înveți noi tehnici de adaptare pentru a face față lucrurilor care ți întâmplă.
Cine poate accesa serviciile unui psiholog online?
Serviciile unui psiholog online se adresează persoanelor de toate vârstele care suferă de tulburări emoționale, mintale sau de comportament. Poți conta pe evaluare și consiliere individuală, pe consiliere de cuplu, pe psihoterapie individuală, psihoterapie de cuplu, psihoterapie pentru copii și adolescenți, pe coaching și orientare în carieră, pe proceduri de neurofeedback și chiar pe ședințe de hipnoză. Practic, câtă vreme există o conexiune sigură și lipsită de probleme tehnice, întâlnirile între psiholog și client pot decurge fără probleme, câtă vreme cele două părți convin astfel și sunt mulțumite de această modalitate terapeutică.
Care sunt principalele avantaje pe care ți le pot oferi discuțiile online cu psihologul?
Terapia online la psiholog îți poate oferi o serie de avantaje față de întâlnirile față în față la cabinetul său. Chiar dacă sunt situații de excepție, utilizate de foarte mulți clienți, psihologia și psihoterapia pot fi maniere convenabile pentru multe persoane, de a avea acces la serviciile unui psiholog bun. Iată, în rândurile următoare, câteva dintre beneficii.
Economie de timp
De foarte multe ori, drumul până la cabinet presupune o călătorie aventuroasă prin traficul aglomerat al unui mare oraș. Dacă vorbim de dus și întors, se pierde o grămadă de timp numai cu deplasarea, interval care ar putea fi utilizat pentru alte activități, în programul aglomerat al omului modern. Cu cât stai mai departe de cabinetul psihologic, cu atât va trebui să aloci mai mult timp pentru deplasare. Online, este foarte ușor să fii punctual și să profiți de fiecare minut al întâlnirii cu psihologul tău.
În plus, poți economisi și financiar, eliminând din lista de cheltuieli curente prețul biletului la mijloacele de transport în comun, onorariul taximetristului sau banii pe combustibil necesar automobilului personal să ajungă la cabinet și să se întoarcă.
Disponibilitate
Un psiholog online este disponibil din aproape orice zonă a globului. Trebuie să vorbiți aceeași limbă sau o limbă străină comună și să aveți o conexiune viabilă la internet și nu va mai conta unde locuiește fiecare.
Confortul și intimitatea spațiului
Pentru anumite categorii de persoane, pentru timizi, introvertiți, pentru copii, adolescenți sau persoane care suferă de depresie și diferite fobii sociale, confortul și intimitatea spațiului sunt esențiale pentru autodezvăluire. Ședințele online desfășurate în living-ul propriu, în biroul personal sau în dormitor sunt uneori mai eficiente decât cele la cabinet.
Pentru unele persoane sau tipuri de terapie, ședințele la psiholog online pot să nu aibă aceleași rezultate ca cele la cabinet. Sunt clienți care au nevoie de o conectare pe viu cu psihologul, alții vor să se detașeze de cadrul care le face rău acasă sau nu au intimitatea necesară pentru a discuta liber.
Terapia online și progresele tehnologice pot avea neajunsurile lor, însă oamenii au propriile nevoi și caracteristici, care le validează constant. Cercetează-ți atent nevoile, ai încredere în intuiția ta și alege psihologul online cu care să poți comunica optim, indiferent de locul din care te conectezi și de mijlocul de comunicare ales!