fbpx
Terapie pentru viață împlinită

9 cazuri în care este necesar un program de coaching

program de coaching

Simți că poți mai mult, dar ceva din interiorul tău te împiedică să te desfășori? Ai un blocaj în ceea ce privește exprimarea creativității? Ai vrea să urci mai mult în carieră, dar parcă este ceva invizibil care te trage înapoi?

Ia aceste lucruri care acum ți se par  o tragedie ca pe un semn că este timpul să faci un pas. Un pas care poate părea mic, dar care este necesar pentru a ajunge la cea mai bună și mai împlinită variantă a ta. Iar acest pas este coachingul.

Coaching pentru copii și adolescenți

Într-o societate în continuă schimbare, în care cu toții suntem forțați să ne adaptăm ca să ținem pasul cu noile provocări, se poate spune că oricine are nevoie de coaching, atât în anumite perioade din viață, cât și pe termen lung, chiar și copiii și adolescenții.

1. Elevii care trec prin episoade de stres și anxietate

Nu este niciodată prea devreme pentru a începe să faci coaching. Dacă observi că micuțul tău trece printr-o perioadă mai dificilă, în care este mai stresat ca de obicei, din cauza unui examen important sau a mutării într-un alt oraș, poți discuta cu el despre posibilitatea de a face coaching. Explică-i, pe înțelesul lui, că acesta este un fel de antrenament, care îl va ajuta să-și gestioneze mai bine emoțiile, să învețe tehnici de relaxare și să-și stabilească un plan de acțiune pentru a parcurge cu succes toate obiectivelor școlare și extrașcolare.

2. Tinerii care nu au încredere în ei

Mulți tineri din ziua de astăzi se confruntă cu lipsa încrederii în forțele proprii. Coaching-ul poate fi pentru ei un adevărat sprijin în dezvoltarea încrederii și în cultivarea unei imagini pozitive de sine, prin autocunoaștere și schimbarea gândirii limitative.

3. Artiștii care vor să-și dezvolte abilitățile

Artiștii sunt persoane creative, sensibile și expresive. În momentul în care trec prin blocaje mentale, care îi împiedică să-și mai etaleze potențialul creativ, devin neputincioși în a mai crea. Coaching-ul îi poate ajuta să depășească blocajele, ce pot fi cauzate de frica de eșec, de percepția negativă de sine sau de lipsa de încredere în propriile abilități. De asemenea, prin tehnici specifice de coaching, aceste persoane pot explora noi perspective și modalități de abordare a procesului creativ, consolidându-și totodată încrederea în sine.

4. Sportivii care vor să-și dezvolte mentalitatea de învingător 

Coaching-ul este de mare ajutor și pentru sportivi. Ei, poate mai mult decât alte persoane, au nevoie de o mentalitate de învingător, pentru a-și îmbunătăți performanțele și a depăși obstacolele care stau în calea succesului lor (accidentări, stres competitiv, teama de eșec, lipsa încrederii).

Coaching pentru adulți

Adulții pot beneficia de coaching în diferite momente din viața personală sau din carieră.

5. Părinții copiilor cu nevoi speciale

Coaching-ul poate oferi sprijin emoțional părinților de copii cu nevoi speciale. Alături de un  specialist în coaching, acești părinți pot învăța să facă față stresului, să comunice mai eficient cu profesioniștii din domeniul medical și cu copilul lor, putând astfel să conceapă și să respecte un plan de îngrijire pentru copil, dar și pentru propriile persoane. 

6. Părinții aflați în proces de divorț

Părinții care se află într-un proces de divorț pot dobândi prin antrenament, în cadrul ședințelor de coaching, abilități de comunicare eficientă cu copiii, de gestionare a emoțiilor și de minimalizare a impactului negativ asupra copiilor.  În acest mod, cei doi părinți pot concepe un plan de co-parenting sănătos, cu beneficii directe pentru ei, dar și pentru copiii lor.

7. Antreprenorii aflați la început

Persoanele care vor să pătrundă pe calea antreprenoriatului au nevoie de ghidare în dezvoltarea strategiilor și în gestionarea provocărilor specifice mediului de afaceri. Acest ajutor poate veni atât de la antreprenorii cu vechime, care le pot oferi o bună îndrumare, de la consultanți în afaceri, dar și prin coaching. 

8. Managerii care vor să mențină un mediu de lucru pozitiv

În unele companii, mai mici sau mai mari, se poate crea un mediu de lucru toxic, generat de mai mulți factori: lipsa unei comunicări deschise și transparente, lipsa de colaborare, lipsa recunoașterii și a recompenselor, leadership abuziv, muncă excesivă, stres, discriminare, hărțuire, cultura pedepselor. Un manager care este preocupat de binele companiei și al echipei sale știe că un mediu toxic nu doar că este neproductiv și de nedorit, ci afectează și sănătatea oamenilor. Prin coaching, managerul învață să-și gestioneze echipa și să transforme mediul într-unul pozitiv. 

9. Liderii care trec printr-o stagnare profesională

Liderii care se simt blocați în carieră și care ar vrea să avanseze, dar nu găsesc drumul către o astfel de realizare, au nevoie de un așa-zis antrenament cu un profesionist pentru a-și dezvolta abilitățile de leadership și a-și atinge potențialul maxim.

Ce alegi: coaching-ul față în față sau online?

Ambele variante de coaching au utilitățile și avantajele lor. Coaching-ul față în față îți oferă posibilitatea de a interacționa cu coach-ul și de a dezvolta o relație mai profundă și o comunicare mai eficientă. De asemenea, unele tehnici pot fi mai ușor înțelese și puse în practică în fața unui coach. Cu toate acestea, coaching-ul fizic poate fi un inconvenient pentru cei care nu locuiesc în apropierea clinicii.

Coaching-ul online este o variantă la îndemână pentru mai mulți oameni, oferind flexibilitate în ceea ce privește programarea și locația, indiferent de zona geografică. Ai nevoie însă de o conexiune stabilă la internet, iar interacțiunea poate fi puțin mai limitată față de coaching-ul fizic. 

Orice variantă ai alege, este important că îți dorești să faci acest pas, de a-ți îmbunătăți viața prin coaching. Suntem aici pentru tine!

Articole recente

testare psihologică
Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
26/11/2024
terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psiholog Bucuresti
Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
psihoterapia comportamentala
Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
30/08/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
04/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024
terapie de cuplu online
Funcționează terapia de cuplu cu psihologul online?
15/03/2024
evaluare psihologica
De ce să eviți să îți faci singur evaluarea psihologică? Pericolele testelor de pe internet
01/03/2024