Ai găsit un test psihologic pe Internet și te îndeamnă curiozitatea să îl completezi și să vezi ce rezultat primești. Există pericolul să îți formezi o percepție greșită despre propria persoană și să îți fixezi chiar tu limitări acolo unde nu există. Evaluarea psihologică este un proces complex și nu poate fi realizat în orice condiții, cu orice instrumente de testare.
Citește acest articol pentru a afla de ce nu trebuie să ai încredere în testele psihologice care circulă pe diverse site-uri și de ce trebuie să apelezi întotdeauna la un specialist competent pentru evaluarea psihologică.
Cine poate face evaluarea psihologică a unei persoane?
Evaluarea psihologică nu poate fi realizată de amatori, nici de profesori, nici de specialiștii în recruting sau resurse umane, nici de către prieteni între ei, nici chiar de propria persoană. Evaluarea psihologică se face în țara noastră numai de către un psiholog clinician cu drept de practică, certificat de Colegiul Psihologilor din România.
Din acest punct de vedere, trebuie precizat că testele psihologice găsite pe site-uri pot fi inadecvate pentru folosirea în țara noastră, chiar dacă reprezintă instrumente de bază în psihologie. Testele care se folosesc în cabinetele de psihologie de la noi sau în serviciile de psihologia muncii sunt alcătuite de specialiști recunoscuți la nivel internațional, fiind mai apoi ajustate prin numeroase cercetări și studii clinice pe populația României și avizate de Colegiul Psihologilor din România.
De aceea numai un psiholog clinician acreditat îți poate administra instrumentele de testare, pentru o analiză corectă în funcție de condițiile de viață în care se găsește populația din țara noastră și de modul în care reacționează românii în diverse situații.
Când este nevoie să faci evaluarea psihologică?
Evaluarea psihologică poate fi necesară în diverse etape ale vieții. Un prim tip de evaluare la psiholog se face la copii, la preșcolari sau cei de vârstă școlară, când părinții vor să verifice dacă micuții lor sunt cu adevărat pregătiți pentru o nouă etapă de viață sau consideră că încă nu pot face față cerințelor.
Un rol important îl are evaluarea aptitudinilor pentru orientarea spre studiile potrivite și spre o profesie în care calitățile personale să poată fi puse în valoare. Ne naștem cu mai multe sau mai puține abilități și înclinații către unele sau altele dintre domenii și, la vârste fragede și chiar la maturitate, nu suntem capabili să ne putem autoevalua. Mergi de multe ori către drumul ales de părinții sau de alte persoane și te trezești, ca adult, că nu ești la locul potrivit, la jobul potrivit, în rolul de viață potrivit. O evaluarea psihologică profesionistă îți poate face lumină în întreaga existență.
Evaluarea psihologică este esențială după anumite traume emoționale, după pierderi, abuzuri fizice sau în caz de tulburări mintale și emoționale pe care le experimentezi. O serie de probleme pot fi depistate astfel, dacă răspunzi sinceri la întrebările din chestionare și reacționezi spontan la teste.
De ce nu trebuie să ai încredere într-o evaluare pe bază de teste psihologice oarecare de pe internet?
Corectitudinea și profesionalismul testelor psihologice online variază foarte mult. Unele teste se bazează pe cercetări științifice solide și au fost validate de experți, în timp ce altele sunt puțin mai mult decât niște chestionare supraevaluate. Este important să verifici cu atenție sursa oricărui test online înainte de a-l susține și conștientizezi limitările autoevaluării sau ale unui rezultat standard dintr-un chestionar.
Iată câțiva factori care trebuie luați în considerare atunci când evaluați un test de psihologie online. Cine a creat testul? Este o organizație de renume sau o persoană cu experiență în domeniul psihologiei? Care este scopul testului? Este conceput pentru a oferi informații despre personalitatea ta, despre sănătatea mintală sau despre un alt aspect psihologic? Cum a fost elaborat testul? S-a bazat pe cercetări științifice solide? A fost validat testul? S-a demonstrat că este precis și fiabil? Testul este gratuit sau trebuie să plătiți pentru el? Testele gratuite sunt adesea mai puțin fiabile decât cele cu plată. Testul este confidențial? Vor fi împărtășite rezultatele tale cu altcineva?
Iată câte variabile ar trebui să iei în calcul atunci când te tentează completarea unui chestionar la un test psihologic pe care îl găsești pe net. În plus, chiar dacă este un test validat de psihologi, poți fi victima unei false autoevaluări și să te autolimitezi în multe situații de viață din această cauză.
O evaluare psihologică profesională, realizată numai la un cabinet de psiholog clinician acreditat de Colegiul Psihologilor din România, va genera o fișă de evaluare și un raport în care sunt implicate atât rezultatele testelor, cât și ceea ce îi povestești specialistului și propriile sale observații asupra celui care solicită evaluarea. Este deci un proces complex, care încearcă să identifice trăsături psihologice, probleme și care contribuie la stabilirea soluțiilor pentru diverse tulburări, prin consiliere, coaching, psihoterapie sau alte metode recunoscute științific.