fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Se trateaza insomnia? Afla cum te ajuta neurofeedback

se trateaza insomnia - neurofeedback

Insomnia este cea mai frecventa boala tacuta care afecteaza numerosi oameni pe perioade scurte sau lungi de timp. Somnul este esential pentru a putea oferi organismului ocazia de a se reface si de a avea a doua zi energie suficienta pentru a intreprinde toate activitatile dorite. Daca obisnuiesti sa dormi doar cateva ore pe noapte acest lucru nu inseamna neaparat ca suferi de insomnie. Programul de somn al unei persoane poate sa varieze in functie de varsta, sex si particularitatile fiecarui individ in parte. Adultii au nevoie de 7- 9 ore de somn, copiii intre 9 – 12 ore de somn, iar bebelusii ar trebui sa doarma in jur de 11 – 14 ore pe zi. 

Insomnia se poate instala chiar daca persoana respecta in totalitate numarul de ore de somn. Printre cele mai comune simptome dupa care se poate recunoaste aceasta boala se numara dificultatea in a adormi, trezirea nocturna de repetate ori, somn agitat si neodihnitor, iritabilitate, probleme de concentrare, stare generala de oboseala, probleme gastrointestinale. 

Cum se pot recunoaste simptomele insomniei? 

Primul impuls, atunci cand o persoana sufera de insomnie, este sa obtina de la medic o prescriptie pentru somnifere. Acest lucru poate sa produca o serie de efecte negative asupra sanatatii, mai ales daca somniferele sunt administrate in mod constant. 

Insomnia poate fi tratata  si o terapie foarte buna care nu produce efecte negative asupra sanatatii, iar aceasta este neurofeedback-ul. Acest tip de terapie imbina principiile psihoterapiei cu cele ale neurostiintei. Este o procedura prin care activitatea nervoasa de pe suprafata creierului pacientului este masurata si se obtin informatii in timp real. Acest lucru implica aplicarea unor senzori pe cap, fara sa fie necesar sa se recurga la interventii chirurgicale sau proceduri dureroase. Practic se identifica tiparele prin care activitatea creierului dezvolta anumite comportamente si astfel se poate interveni pentru a corecta obiceiurile care declanseaza simptomele insomniei. 

Cum te ajuta neurofeedback-ul sa tratezi insomnia? 

Neurofeedback este o terapie care a oferit si ofera rezultate foarte bune in cazul a numeroase tipuri de afectiuni si tulburari psihologice. 

Numeroase cercetari stiintifice au aratat ca diferite valuri de activitate nervoasa pot fi favorizate prin conditionare operanta, adica este posibil ca acestea sa fie controlate de persoana printr-un sistem de stimulare. In acelasi mod in care psihoterapia consolideaza aparitia unor comportamente si slabeste aparitia altora, neurofeedback-ul functioneaza intr-un mod similar. 

Ce este neurofeedback si cum te ajuta in tratarea insomniei?

Neurofeedback-ul este un tip de terapie prin care creierul este antrenat sa se dezvete de acele tipare care distrug calitatea vietii si invata un comportament nou. In cazul nostru, capacitatea de a adormi mai usor, fara a experimenta simptomele insomniei. Totusi, trebuie sa se retina faptul ca neurofeedback-ul nu este o terapie magica prin care se trateaza insomnia intr-o singura sedinta.

Cu ajutorul terapeutului se va crea un parcurs al intregului plan de terapie care este personalizat pentru fiecare persoana in parte. De asemenea, este posibil ca un pacient sa urmeze un numar mai mare de sedinte in timp ce altii vor avea nevoie de numai cateva sesiuni.

Terapeutul stabileste o prima sedinta in care se vor discuta cele mai importante aspecte si se stabileste un numar de sedinte care trebuie urmate astfel incat terapia sa fie cat mai eficienta. Dupa cateva sedinte, pacientul observa ca adoarme mai usor, ca nu experimenteaza acele stari de oboseala continua care il insoteste in fiecare zi, ca starea sa de spirit este cu mult imbunatatita. 

Articole recente

testare psihologică
Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
26/11/2024
terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psiholog Bucuresti
Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
psihoterapia comportamentala
Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
30/08/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
04/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024
terapie de cuplu online
Funcționează terapia de cuplu cu psihologul online?
15/03/2024
evaluare psihologica
De ce să eviți să îți faci singur evaluarea psihologică? Pericolele testelor de pe internet
01/03/2024