fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Relatii in izolare sau…izolarea din relatii

relatii in izolare

Traim niste momente ciudate, cei mai multi dintre noi. Cei mai in varsta au mai trecut poate prin clipe asemanatoare. Insa pentru majoritatea, ceea ce se intampla zilele acestea este ceva nou. Si nu foarte placut. Desi sunt niste aspecte pozitive clare ale izolarii ( cum ar fi sa incepi sa iti faci curatenie, nu doar in dulapuri, ci si in viata si in suflet), sunt totusi si niste lucruri care nu ne fac bine. 

Omul este o fiinta sociala. Iar izolarea este una dintre formele cele mai rele de tortura. Avem nevoie sa iesim, sa interactionam cu semenii nostri ( chiar si minimal, o simpla conversatie la magazinul din colt), avem nevoie sa ii simtim pe ceilalti deoarece in acest fel, de multe ori, ne simtim si pe noi insine.

Poate ca este mai usor pentru cei care sunt antrenati in tehnicile meditative insa, chiar ei, au nevoie de interactiune la un moment dat. 

relatii in izolare

Dar ce se intampla  in cupluri, acolo unde esti izolat…in doi? Mi-ar placea sa va spun ca oamenii se bucura sa poata fi impreuna mai mult timp, sa ia o pauza, chiar daca impusa, de la agitatia vietii cotidiene si sa regaseasca intimitatea, sa se redescopere unul  pe celallalt, sa se bucure unul de prezenta celuilalt. Si in mod sigur, pentru multi, asa si este. Pentru altii insa, nu este chiar asa. 

Deoarece nu suntem in concediu, ci suntem intr-o izolare impusa, intr-o atmosfera plina de panica, de frica, de stiri sinistre, mentinerea unei stari de pace si liniste interioara poate fi o provocare serioasa. Si astfel, incarcatura emotionala ce nu poate fi exprimata in exterior, iesind, va fi exprimata, intr-un fel sau altul, in interiorul casei. Iar acolo, victima este celalalt. Astfel, pot sa apara conflicte din senin si din nimic. De asemenea, starile emotionale pot varia mult pe parcursul unei zile. De aceea, sugestia mea este sa aveti grija la deciziile pe care le luati perioada aceasta- ele pot fi regretate mai tarziu.

Daca insa vom intelege toate acestea, vom incepe sa crestem si sa devenim adulti in adevaratul sens al cuvantului, vom putea lua deciziile corecte, facand doar cateva exercitii simple. Primul este acela de a sta cat mai departe de stiri. Veti afla oricum tot ce se intampla de la prieteni, rude. 

Un exercitiu simplu este (auto)dezvaluirea. Incepeti prin a sta de vorba cu partnerul/partenera. Povestiti-I intamplari din viata voastra pe care poate nu I le-ati spus niciodata. Amintiti-va impreuna cum v-ati cunoscut, ce v-a placut unul la celalalt, ce v-ati dorit atunci si ce va doriti acum. 

Apoi ascultati-va partenerul/partenera. Dar ascultati cu adevarat. Nu doar cuvintele, ci mai ales ce este in spatele lor, emotiile, micile grimase ale fetei, cuvintele nespuse. Din ascultare veti invata foarte mult. Atat despre voi cat si despre celalalt. 

Va puteti face planuri, puteti visa impreuna, va puteti ajuta unul pe celalalt sa va regasiti echilibrul, puteti invata sa meditati impreuna, puteti citi impreuna. Va puteti oferi cate o seara romantica, o cina deosebita la lumina lumanarilor in propriul vostru cuib. Nu avem nevoie sa mergem undeva pentru a simti iubire. Va puteti imbraca frumos si va puteti bucura unul de celalalt. Este o ocazie minunata pentru a retrai emotii poate demult uitate. 

Pentru altii, insa, rezultatul poate fi diferit. Poate veti descoperi ca nu sunteti fericiti in relatia pe care o aveti, ca va doriti lucruri diferite, ca ati crescut unul langa altul, dar in moduri opuse, ca nu mai aveti aceleasi vise. Si asta este OK. De aceea tot spun cat de minunata poate fi perioada aceasta, desi poate veni cu o serie de probleme ( concedieri, firme inchise, salarii reduse etc). Exista si ceva benefic aici, daca suntem suficienti de intelepti sa o folosim in acest sens. Este o ocazie poate unica pentru a trage linie si a o lua de la capat intr-o alta forma, pentru a va descoperi adevaratele dorinte, pentru a  va da voie sa fiti fericiti.

Sigur ca nu e usor sa faci asta. Sigur ca poate fi dureros sa ajungi la concluzia ca relatia in care te afli este goala, este doar o obisnuinta, este doar o teama de a ramane singur/a. Insa a descoperi toate acestea reprezinta de fapt o trezire, o sansa de a schimba, o oportunitate extraordinara. Reprezinta de fapt sansa de a fi TU, de a trai conform dorintelor tale, de a fi liber sa pleci si sa gasesti un partener/o partenera asemenea tie, langa care sa cresti si sa iti atingi potentialul.

Iti doresc succes, intelepciune si curaj!

Cu drag,

Aida