fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Despartirea si regasirea de sine – atunci cand divortul doare

despartirea si regasirea de sine - cand divortul doare

Statisticile arata ca unul din patru cupluri ajung la divort,  iar jumatate dintre ei au si copii. Chiar daca nu are un impact la fel de mare asupra ta precum moartea unui membru al familiei sau al animalului de companie, divortul este tot o pierdere. O viata petrecuta cu sotul sau sotia, amintiri, situatii bune si rele impartite, sunt lucruri de care te desparti cu greu si este imposibil sa te desparti cu atat de multa usurinta. Oricat de toxica a fost  casnicia ta, in urma raman niste rani care se vindeca foarte greu. 

Pandemia a scos la iveala cele mai multe probleme de cuplu. Regasirea este doar la un pas, dar tine de tine

Mai mult de atat, avand in vedere situatia actuala, anul trecut s-au inregistrat mai multe divorturi decat casatorii. Izolarea in aceeasi casa cu partenerul de viata si necesitatea de a petrece 100% din timp cu acesta, a scos la iveala incompatibilitati, certuri pentru cele mai marunte lucruri, situatii fara rezolvare care, in cele din urma au dus la divort.

despartirea si regasirea de sine - cand divortul doare

Chiar daca divortul a fost o decizie de comun acord, in urma tot raman o serie de efecte care pot sa te afecteze pe termen lung. Poate ca pe moment simti furie si negi ca o astfel de situatie ti s-a intamplat tocmai tie, tu, cu relatia ta pe care o credeai perfecta, ca rupta din povestile de dragoste din filme. Negarea si furia sunt doar primele sentimente cu care te confrunti atunci cand te desparti si pierzi pe cineva cu care ti-ai impartit viata atata timp. 

In timp, singuratatea se poate transforma in depresie, stima de sine scade, te retragi din activitatile sociale si suferi in tacere, sperand ca o sa treaca repede aceste sentimente negative. Mai ales daca in procesul de divort sunt implicati si copiii, in acest caz este necesar sa gasesti solutiile potrivite pentru a nu transmite sentimentele negative celor mici. 

Mai mult ca oricand, pandemia a reusit sa scoata la iveala multe probleme de cuplu. Despartirea de partener, in unele cazuri a fost chiar un lucru bun, daca este sa ne referim la cazurile de violenta domestica. In alte situatii, despartirea a venit ca un soc pentru partener. 

Un divort nu este  un aspect usor de viata si, impactul pe care il are asupra starii psihice si chiar fizice ale unui om, sunt dincolo de ceea ce isi poate imagina oricine. Divortul este dureros si traumatizant, dar e un pas inainte sa ceri ajutor.  Din contra, sa vorbesti despre ceea ce te framanta in interior, poate sa fie primul pas spre regasire. 

Cum poti sa iti regasesti puterea de a zambi dupa pierderea casniciei? 

Daca in interiorul tau te lupti si au loc negocieri, te invinovatesti si te feliciti in gand in acelasi timp pentru pasul facut, aceasta este o etapa normala atunci cand te desparti de cineva. Aceasta este o etapa in care incepi sa te intrebi daca totul ar fi fost mai bine daca ai fi depus un efort mai mare. Dar, adevarul este ca daca ai iesit dintr-o relatie toxica atunci nu ar fi fost mai bine niciodata. 

Dupa divort, este normal sa existe o perioada in care totul pare sa se indrepte in jos cu o viteza ametitoare insa, cel mai important este sa nu te inchizi in interiorul tau. Acceptarea este ultima etapa a vindecarii tale in urma unei despartiri. Totusi, fiecare om este diferit si la unele persoane acceptarea poate sa apara mai devreme sau mai tarziu. 

Pentru a accepta mai bine situatiile prin care treci poti sa apelezi la consiliere psihologica, terapie, meditatie si nu numai. Acestea te vor ajuta sa construiesti in interiorul tau un plan pentru a regasi pacea si linistea, sa te regasesti iar in cele din urma sa iti recapeti bucuria de a profita de fiecare moment al vietii. In tot acest timp, nu trebuie sa te gandesti ca esti pe cont propriu intrucat familia, prietenii si toate persoanele apropiate pot sa iti fie alaturi pentru a trece mai rapid peste toate problemele. Te invit sa te alaturi in retreatul ”Pierderea/ Despartirea si regasirea noului sine”, o tabara a autocunoasterii unde te vei bucura, in natura, alaturi de oameni frumosi,   sa te regasesti prin workshopuri, meditatii ghidate si exercitiul tacerii. Hai cu noi!