Despre dependența de tehnologie
Din ce în ce mai mulți copii, de la vârste foarte fragede unii, vin în cabinetele psihologilor cu acest tip de dependență. Și nu doar copii. Este o dependență foarte dificil de tratat pentru că lumea în care trăim ne „obligă „să o menținem. Primul lucru care se face în orice dependența este să stai cât mai departe de obiectul adicției.
Dar cum poți să stai departe in ziua de azi de telefon, de calculator, de tabletă și chiar de TV?
Temele, lecțiile, cursurile sau singurătatea ne țin conectați la tehnologie. Așadar, vă propun să vă formați acest obicei: 24h
pe săptămână ( de vineri seara până sâmbătă seara, de exemplu) nu atingeți tehnologia, nu munciți, vă rupeți de tot și petreceți timp în natura sau în familie, faceți sport, meditați sau dansați, ieșiți cu prietenii, mergeți la teatru sau la film, la o întâlnire sau la meci.
Este un obicei ce vă poate schimba viața, ce vă va aduce mari beneficii atât pe plan personal cât și profesional.
Cât despre cei ce au dezvoltat deja adicția aceasta, pentru ei acesta ar fi un prim pas către o viață în care alegerea să fie a lor și nu a obiectului adicției.
Deoarece în orice adicție puterea deciziei nu mai este la noi, efectele pe termen lung sunt mai complexe decât ne putem imagina: scade stima de sine, ajungem să ne simțim „posedați”, controlați parcă de o forță mai mare decât noi, scad performanțele școlare sau profesionale, se deteriorează relațiile personale/intime, se deteriorează starea de sănătate generală (nu mai mâncăm sau mâncăm prost, excesiv, mai ales atunci când este vorba despre dependențele încrucișate- o dependenta o stimulează pe alta), scade puterea de concentrare și de focusare a atenției (la oameni, in acest moment, capacitatea de menținere a atenției concentrate este de aproximativ 8 secunde, cu o secundă mai mică decât a unui pește – nu, nu este o glumă, creierele noastre suferă mai mult ca oricând).
• • •
Așadar, ce este de făcut? Iata un scurt plan de detox de tehnologie:
1. Stai departe de tehnologie pentru câteva zile.
2. Cumpăra un caiet ( sau o agenda) și notează TOATE electronicele din casa. Vei descoperi cu surprindere ca sunt in număr foarte mare si toate, absolut toate, ne fură timpul si atenția noastră.
3. Pune-ti câteva întrebări: Cum arata viata mea de familie? Cum arata relațiile mele ( față-in-față, cele reale, nu cele virtuale)? Cat timp acord prietenilor si familiei? Ce inseamna pentru mine timp de calitate? Meditează puțin asupra acestor întrebări si vezi la ce concluzii ajungi
4. Asculta muzica in fiecare zi- 30 minute, timp in care nu faci nimic altceva ( poate doar curățenie sau ordine, gătit sau plimbat in parc)
5. Învăță sa îți refuzi politicos prietenii ( reali sau virtuali) atunci când îți propun să vă jucați „împreună”. Daca îți este greu ( si probabil că îți va fi), deschide caietul si scrie ceea ce simți. De asemenea, poți cere ajutor cuiva – un părinte, partenerului sau chiar unui specialist.
6. Fă ceva nou, ceva ce nu ai mai făcut demult sau poate niciodată.
7. Ai teme de făcut pe computer? Ai un proiect de făcut pentru job si ai nevoie de calculator? Nicio problema. Il poți folosi DOAR pentru acest scop. Știu ca nu e ușor, dar amintește-ți mereu cine este stăpânul: TU sau un obiect?
Pentru ca dependența de tehnologie (într-o lume a tehnologiei) să poată fi vindecată sunt necesare o serie de măsuri, răbdare și multă voință (răbdare din partea părinților sau a partenerilor și voință din partea celui ce suferă de acest tip de dependență).
Ajutorul și suportul celor din jur, a persoanelor apropiate, sunt extrem de importante. Insă în fiecare zi, TU, cel în cauză, trebuie să îți recâștigi forța, să-ți iei puterea înapoi, să faci eforturi pentru a reuși si a avea o viață al cărei STĂPÂN EȘTI.