fbpx
Terapie pentru viață împlinită

Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?

psiholog Bucuresti

Sunt multe situații în viață care te pot pune în dificultate și pe care ți se pare greu să le controlezi prin cele mai bune decizii cu implicații pentru viitor. Chiar dacă nimeni nu poate hotărî în locul tău, poți beneficia de consiliere psihologică prin care să poți identifica soluțiile optime și reacțiile potrivite la provocările de zi cu zi.

Citește acest articol pentru a afla ce poți obține prin ședințe de consiliere la un psiholog București, prin ce se deosebesc acestea de psihoterapie și la ce să te aștepți de la o vizită la un cabinet specializat. 

Consilierea psihologică versus psihoterapia: abordări și obiective diferite

Adesea, consilierea psihologică este confundată cu psihoterapia, însă între cele două tipuri de servicii există deosebiri clare. În ceea ce privește persoana căreia trebuie să te adresezi, este vorba despre specialiști diferiți, cu pregătire specifică. Desigur că există și psihologi cu studii de psihoterapie, care doresc să le ofere clienților cât mai multe tipuri de servicii, însă, în general, pentru consiliere psihologică te vei adresa psihologului, iar pentru psihoterapie – psihoterapeutului. 

Psihologul este absolventul unei facultăți de psihologie. Există o instanță profesională care atestă practicanții în acest domeniu. În țara noastră, aceasta se numește Colegiul Psihologilor din România. Sunt patru trepte pentru atestarea profesională: psiholog practicant, în regim de supervizare; psiholog practicant, în regim autonom; psiholog specialist și psiholog principal, între care există diferențe ca experiență, nivel de studii, cursuri de formare profesională și examene.

Pentru calitatea de psihoterapeut, este necesară absolvirea unor cursuri cu o durată de minimum trei ani,  care includ un număr minim de 500 de ore de formare profesională, 250 de ore de dezvoltare personală/experiență terapeutică personală și 150 de ore de supervizare profesională. Poate deveni psihoterapeut, după programul de formare, un psiholog, un medic psihiatru, un absolvent de asistență socială, psihopedagogie, pedagogie, teologie sau medicină.

Abordarea celor două tipuri de ședințe – consilierea și psihoterapia, este de asemenea, diferită. Psihoterapia pune accent pe traumă, ca punct de plecare pentru tulburările afective, mintale și de comportament, pe factorul declanșator, care trebuie descoperit, acesta fiind și punctul de plecare către vindecare. Dacă la ședința la psihoterapeut vei vorbi mult despre propriul trecut, în cadrul unei întâlniri care vizează consilierea psihologică, obiectivele vor fi reprezentate de situația prezentă și cum îți poți îmbunătăți viitorul prin soluții concrete. 

O altă diferență este durata celor două modalități de abordare a problemelor. Psihoterapia este un proces de durată, care se poate întinde de-a lungul anilor, în timp ce consilierea psihologică se face pentru anumite situații intervenite în viață și se desfășoară în pachete de 6-8 ședințe, în funcție de obiective și de nevoile clientului.

Când ai nevoie de consiliere psihologică?

Viața este plină de provocări, de întâmplări și situații care te pun în dificultate, pentru care poți avea nevoie de consiliere psihologică sau coaching. Consilierea psihologică devine o resursă valoroasă atunci când te confrunți cu situații care par să te depășească sau când simți că ai nevoie de un ghid pentru a face față provocărilor vieții. 

Aceasta nu vizează doar gestionarea momentelor dificile din prezent, ci și construirea unui viitor mai echilibrat și împlinit. Prin consiliere, poți dobândi instrumente concrete pentru a lua decizii mai bune, pentru a gestiona stresul și emoțiile și pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții pe termen lung. Fie că ești în fața unor schimbări semnificative sau pur și simplu vrei să evoluezi personal, un psiholog te poate ajuta să identifici soluții personalizate, adaptate nevoilor și obiectivelor tale.

Unul dintre beneficiile majore ale consilierii este clarificarea opțiunilor și dezvoltarea unor strategii care să-ți permită să iei decizii înțelepte, bazate pe autocunoaștere și încredere. Consilierea poate fi accesată atât de adulți, cât și de copii. Adulții se pot confrunta cu pierderea unei persoane dragi, o despărțire sau schimbări majore precum pierderea locului de muncă, mutarea într-un alt oraș, adaptarea într-un colectiv nou, care pot avea un impact emoțional puternic.

La copii, diferitele schimbări pot pune probleme pe care este bine să le identifici din timp și să apelezi la un specialist pentru a găsi cele mai bune metode de rezolvare a lor. Cei mici pot beneficia însă de consiliere și pentru orientarea în viitoarea carieră, către studiile potrivite abilităților și înclinațiilor pe care le au. 

Cum se desfășoară o ședință de consiliere psihologică la Aida Ivan – Living Psychology?

La Aida Ivan – Living Psychology, o ședință de consiliere psihologică se desfășoară într-un cadru sigur și deschis, unde clienții – adulți, adolescenți sau copii, sunt încurajați să exploreze provocările cu care se confruntă și să găsească soluții personalizate pentru viitorul lor. Poți apela aici și la ședințe la psiholog online. Fiecare sesiune începe cu identificarea problemelor și a obiectivelor pe care dorești să le atingi. 

Cabinetul din București utilizează o abordare orientată spre găsirea de soluții și decizii, ghidându-te să conștientizezi tiparele de gândire și comportamentele actuale și să dezvolți noi perspective care să contribuie la îmbunătățirea vieții personale și profesionale. Durata unei ședințe este de 50 de minute, structura variază în funcție de complexitatea situației, însă procesul este de obicei scurt și eficient, comparativ cu terapia pe termen lung. 

Fie că este vorba despre dificultăți în relaționare, carieră sau gestionarea emoțiilor, consilierea oferită la Aida Ivan – Living Psychology se concentrează pe progresul constant și pe susținerea ta în atingerea obiectivelor stabilite, ajutându-te să-ți construiești un viitor mai bun și mai echilibrat.

Articole recente

psihoterapia comportamentală
Psihoterapia comportamentală pentru copii. Cum ajută și când este necesară?
31/12/2024
pisiholog copii
Cum ajută psihologul copilul să depășească anxietatea, fricile și fobiile?
31/12/2024
testare psihologică
Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
26/11/2024
terapia comportamentală
Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
26/11/2024
brain mapping
Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
30/10/2024
psihoterapia copiilor
Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
30/09/2024
evaluarea psihologica angajare
Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
30/09/2024
psihoterapia comportamentala
Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
30/08/2024
Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
30/08/2024
brainmapping
4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
31/07/2024
psiholog copii
Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
31/07/2024
fobiile
Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
28/06/2024
retreat la munte
Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
28/06/2024
Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
04/06/2024
psiholog copii
Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
04/06/2024
psiholog copii
Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
30/04/2024
testare psihologică
Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
30/04/2024
terapie de cuplu online
Funcționează terapia de cuplu cu psihologul online?
15/03/2024