
Terapia prin Fotobiomodulare sau terapia laser de joasă frecvență pentru tratarea bolilor creierului și a altor tulburări
Tehnologia și inovația devin parteneri puternici nu doar în medicină, ci și în psihoterapie și psihiatrie. Pentru că ne dorim ca voi să aveți rezultate remarcabile și să fiți bine cu voi, noi, echipa AidaIvan.ro, dezvoltăm constant și continuu atât abilitățile noastre, ale terapeuților, prin formare continuă, dar și dotând cabinetul cu noi tehnologii, instrumente de suport în terapie. Este motivul pentru care am adus în clinica noastră terapia prin fotobiomodulare (sau terapia LASER de nivel scăzut ) pentru voi, clienții noștri.
În ce constau ședințele de terapie prin fotobiomodulare?
Ședințele de fotobiomodulare constau în amplasarea luminii roșii a laserului la nivelul capului . Sesiunile sunt de 30 minute, cu mențiune că în cazul în care afecțiunile sunt severe, vor fi necesare sesiuni multiple. Astfel, pentru rezultate optime, pot fi necesare până la 4 ședințe de cate 30 minute/ zi, cu o ciclicitate pe care o stabilim în funcție de situație.
Aceasta terapie este, ca toate terapiile pe care le veți găsi la noi, complet non-invazivă.
Istoric al terapiei prin Fotobiomodulare, o terapie relativ nouă, dar foarte bine documentată științific
Fotobiomodularea (PBM) așa cum este cunoscută astăzi, a fost descoperită accidental în 1967, când Endre Mester din Ungaria a încercat să repete un experiment publicat de către McGuff în Boston, SUA. McGuff a folosit un fascicul de la aparatul LASER rubin recent descoperit pentru a distruge o tumoare canceroasă care fusese implantată experimental într-un șobolan de laborator.
Însă, laserul rubin care fusese construit pentru Mester era mult mai slab fata de puterea laserului care fusese folosit anterior de McGuff. Cu toate acestea, în loc să vindece tumorile experimentale cu laserul său de putere redusă, Mester a reușit să stimuleze creșterea părului și vindecarea rănilor la șobolani, în locurile în care tumorile au fost implantate. Această descoperire a condus la o serie de lucrări care descriu ceea ce Mester a numit „biostimulare cu laser” și care a devenit cunoscută sub numele de „terapie cu laser de nivel scăzut” (LLLT).
LLLT a fost studiat si folosit inițial în primul rând pentru stimularea vindecării rănilor și reducerea durerii și inflamației în diferite afecțiuni ortopedice, cum ar fi tendinita, durerile de gât și sindromul de tunel carpian.
Ce este fotomodularea sau terapia cu LASER de nivel scăzut?
Fotobiomodularea (PBM– numele utilizat actual), cunoscută și sub numele de terapie cu laser de nivel scăzut (sau cu lumină) este cunoscută de peste 50 de ani, dar abia relativ recent a început să fie folosita la scară ceva mai larga de către medici si alți specialiști in domeniul sănătății umane.
PBM descrie utilizarea luminii roșii sau infraroșii la niveluri ce nu produc încălzirea necorespunzătoare a țesutului pentru a produce efecte benefice asupra corpului uman. Introducerea diodelor emițătoare de lumină (LED-uri) a făcut această abordare mai accesibilă decât cea
cu sursa laser utilizata anterior, deoarece LED-urile sunt mai sigure si pot fi folosite cu mai multa ușurință atât în cabinet cat si acasă. Un alt factor care a făcut ca terapia PBM să devină mai larg acceptată este înțelegerea tot mai mare a mecanismelor de acțiune la nivel molecular și celular.
Lipsa unui mecanism clar de acțiune a fost un factor de descurajare pentru mulți oameni de știință biomedicali care au menținut o perioada lunga de timp un nivel destul de ridicat de scepticism.
Printre gama largă de țesuturi, organe, boli și afecțiuni care pot fi afectate în mod benefic de PBM, creierul este cel care ne interesează în mod deosebit. Creierul este probabil singurul organ uman care generează cea mai mare îngrijorare, dar si cel mai mare interes în secolul XXI.
Tulburările creierului care cauzează morbiditate, mortalitate și pierderea calității vieții pot fi împărțite în patru mari categorii:
- Tulburările traumatice ale creierului- includ accidentul vascular cerebral, leziunile cerebrale traumatice (TBI), ischemia globală și dificultățile perinatale.
- Bolile neurodegenerative -includ boala Alzheimer, boala Parkinson și demențele.
- Tulburările psihice- includ depresia majoră, anxietatea, dependența și insomnia, printre multe altele.
- Tulburări de neurodezvoltare – includ autismul (TSA) și ADHD cu toate subformele lor.
De asemenea, s-au observat îmbunătățiri ale activității cognitive la persoanele sănătoase ( îmbunătățirea memoriei, a creativității, a capacității de concentrare, de luare a deciziei, a capacității de efectuare a calculelor matematice etc)
Pe scurt, putem îmbunătăți calitatea vieții ( atât in situații de patologie cat si la persoanele sănătoase ce doresc doar obținerea unor performante cognitive mai ridicate) prin folosirea tehnologiei de ultima generație alături de formele de terapie (medicale și psihologice) clasice.
Vrei să îți fie bine și să folosești lumina laser în folosul tău?
Programează o ședință de fotobiomodulare!