fbpx
Terapie pentru viață împlinită

7 semne ca poate ar fi bine sa mergi la un psiholog

psiholog- 7 semne ca trebui sa vezi un psiholog

Cu totii experimentam perioade nefavorabile, suntem stresati, obosim sau ajungem sa ne vedem ancorati in niste conflicte fara iesire. Insa, daca aceste momente nu pot sa fie depasite si persista sau chiar te afecteaza la nivel psihic si fizic, atunci poate ca ar fi mai bine sa consulti un specialist pentru a te ajuta sa le depasesti cu succes. 

psiholog- 7 semne ca trebui sa vezi un psiholog

Pentru sanatatea personala, este bine ca aceste situatii sa fie identificate din timp pentru a evita ca acestea sa se rasfranga si asupra sanatatii fizice. Uneori este provocator sa iti dai seama daca aceste stari sunt trecatoare sau persista de ceva timp. Cand aceste stari iti creeaza o suferinta inutila,insomnii si te lasa fara vlaga si somn, fara bucurie,  ajutorul unui psiholog poate sa fie mult mai valoros decat sa astepti sa treaca totul de la sine. In unele cazuri, asteptarea poate acutiza relatia cu tine, poate subrezi sanatatea, iar alteori poate fi chiar prea tarziu,generand boli dintre cele mai grave. 

Dar cum poti sa iti dai seama daca este vorba despre o stare trecatoare sau este vorba despre ceva mai serios, pentru care este nevoie sa mergi la psiholog pentru consiliere psihologica? Ei bine, o astfel de experienta se bazeaza pe cateva semne pe care, daca le identifici, poti obtine ajutorul de care ai nevoie. 

Tot ceea ce simti este la intensitate maxima 

Cu totii trecem prin perioade in care suntem mai furiosi, mai infricosati, mai stresati sau mai nervosi. Aceste episoade pot trece repede insa, devin o adevarata problema in momentul in care sunt resimtite la intensitate maxima si mereu presupui ca s-ar putea intampla ceva rau. Ai ajuns sa aduni atatea lucruri negative in tine ca simti ca explodezi. 

In acest caz poate sa fie vorba despre o anxietate si ceea ce trebuie sa faci este sa cauti ajutorul unui psiholog, Acesta din urma, pas cu pas, te va ajuta sa depasesti aceasta situatie.

Ai suferit recent o trauma/pierdere/despartire si nu poti sa iti desprinzi gandurile de la aceasta

Pierderea unui om drag, pierderea locului de munca, despartirea de persoana iubita si nu numai, pot lasa urme adanci in sufletul oricarei persoane. Tendinta este aceea de a avea certitudinea ca un astfel de episod va trece de la sine insa, chiar daca iti revii urmele raman inca. Chiar si dupa foarte multi ani. Iar acest lucru poate sa te impiedice sa ai incredere in anumite lucruri si chiar sa te autosabotezi in ceea ce priveste acceptarea unor oportunitati. 

Daca unii oameni prefera sa se izoleze in momentul in care au suferit o trauma, altii prefera sa faca orice numai sa nu fie singuri, chiar sa nu doarma. Iar acestea sunt semne clare ca trebuie sa apelezi la ajutorul unui psiholog. 

Apar dureri de cap inexplicabile si ai un sistem imunitar scazut

In momentul in care psihicul sufera, in acelasi timp  sufera si corpul si sanatatea fizica. Stresul, anxietatea, deprsia se  manifesta si sub forma unor tulburari fizice. Daca in mod inexplicabil ai dureri de cap, ai dureri musculare, ai sistemul imunitar scazut si nu numai, la baza acestor afectiuni fizice poate sa stea o suferinta psihica.

Consumi alcool sau droguri sa uiti. Mananci compulsiv

In cazul in care bei alcool si consumi substante halucinogene doar ca sa uiti de anumite situatii, nu e iesirea din durere, dimpotriva, te afunzi.

De altfel, schimbarile in ceea ce priveste apetitul pot sugera o problema.  Mancatul compulsiv sau, dimpotriva, pierderea apetitului pot semnala faptul ca exista o problema care nu poate sa fie rezolvata fara ajutor de specialitate. 

Primesti in mod constant avertizari din partea colegilor si a sefilor

Nu te mai concentrezi, nu respecti deadline-urile, nu iti indeplinesti sarcinile cele mai usoare, lipsesti de la serviciu din diverse motive, sunt doar cateva semne care pot sa ascunda probleme mult mai grave decat lasi sa se vada la suprafata. 

Ajutorul unui psiholog poate sa se dovedeasca a fi valoros si vei putea sa depasesti cu succes un astfel de episod. Psihologul poate sa identifice daca este vorba despre o problema de suprafata sau daca este vorba despre alte probleme care dateaza din trecut si care au revenit. 

Simti ca nu mai gasesti placere in nimic

Daca altadata iti placea sa citesti, sa iesi in natura, sa faci fotografii, sa te vezi cu prietenii, iar astazi simti ca nimic din toate acestea nu iti mai place este un semn ca ar trebui sa consulti un psiholog pentru a vedea daca la mijloc nu este vorba despre o problema mai serioasa decat o simpla indispozitie. 

Consultarea unui psiholog nu inseamna ca acesta te va diagnostica drept nebun, cum se crede si nici nu iti va da tratament medicamentos. Psihiatrul poate face acest lucru si sunt situatii in care ajuta, dar nu intotdeauna este cazul. Dar, un ajutor specializat este binevenit intotdeauna si poate sa te ajute sa determini daca problemele tale sunt mai grave sau nu. 

Familia si prietenii au inceput sa se ingrijoreze pentru tine

Uneori persoanele din jurul tau pot observa aspecte care tie este posibil sa iti scape sau sa le consideri firesti.  Daca deja prietenii tai si familia si-au exprimat ingrijorarea in repetate randuri atunci este momentul sa te gandesti cat se poate de serios la acceptarea ajutorului profesionist. 

Psihologul e un specialist care nu judeca si nu pune etichete.  Dimpotriva, prin psihoterapie poti sa gasesti armonia sau sa cresti performantele in domeniul tau, deoarece   la psihoterapeut nu mergi doar cand ai afectiuni sau tulburari. Psihoterapia poate fi  calea ta spre fericire. 

Daca ai nevoie de ajutorul unui psiholog, iti sunt alaturi cu profsionalism. Ma poti contacta la 0720 918 560, mail contact @aidaivan.ro sau completand formularul de mai jos.

    Sursa foto https://www.pexels.com/ro-ro/

    Articole recente

    psihoterapia comportamentală
    Psihoterapia comportamentală pentru copii. Cum ajută și când este necesară?
    31/12/2024
    pisiholog copii
    Cum ajută psihologul copilul să depășească anxietatea, fricile și fobiile?
    31/12/2024
    testare psihologică
    Sfaturi testare psihologică: Cum te pregătești pentru evaluarea integrativă?
    26/11/2024
    terapia comportamentală
    Transformările pozitive atrase de terapia comportamentală în sănătatea mintală
    26/11/2024
    brain mapping
    Brain mapping: Instrumentul viitorului pentru diagnostic și tratament personalizat
    30/10/2024
    psiholog Bucuresti
    Cum te poate ajuta consilierea psihologică să depășești momentele dificile din viață?
    30/10/2024
    psihoterapia copiilor
    Psihoterapia copiilor: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală individuală?
    30/09/2024
    evaluarea psihologica angajare
    Ședințele de evaluare psihologică: Esențiale în procesul de angajare?
    30/09/2024
    psihoterapia comportamentala
    Psihoterapia comportamentală pentru copii și adolescenți. Când să ceri ajutor?
    30/08/2024
    Cum se desfășoară evaluările psihologice la copii?
    30/08/2024
    brainmapping
    4 Beneficii brainmaping pe care tinzi sa le ignori
    31/07/2024
    psiholog copii
    Rolul pe care îl are psihologul în dezvoltarea copilului
    31/07/2024
    fobiile
    Tratează-ți fobiile cu ajutorul realității virtuale!
    28/06/2024
    retreat la munte
    Retreat: Bucuria vieţii şi prosperitatea
    28/06/2024
    Am picat testul psihologic: Sfaturi despre ce trebuie să faci în continuare
    04/06/2024
    psiholog copii
    Când e nevoie să mergi la un psiholog copii București?
    04/06/2024
    psiholog copii
    Consiliere psihologică pentru copii – Când și de ce se recomandă?
    30/04/2024
    testare psihologică
    Testarea psihologică, o condiție de acces la angajare
    30/04/2024