Creierul. Reprogramarea Creierului. Neurofeedback
Este posibila reprogramarea creierului? Mai putem face ceva odata ce s-a creat un sistem de gandire care ne afecteaza? Ar putea fi ajutate persoanele care sufera de depresie, anxietate sau dependente? Ar putea fi imbunatatita conditia copiilor cu ADHD sau autism? Multa vreme s-a crezut ca aceste conexiunile neuronale sunt fixe si ca nu ar fi nimic de facut in a crea unele noi, cu alte cuvinte nu pot fi refacute noi moduri de gandire. Odata cu utilizarea neurofeedback-ului ca instrument in terapie aceasta idee s-a schimbat total, iar viata multor oameni poate fi mai frumoasa, mai fericita, mai senina.
Neurofeedback-ul nu este panaceu universal si introducerea acestui instrument in terapie nu da rezultate peste noapte. Dupa cum nici pihoterapia si in special hipnoza pe care o folosim noi la cabinet drept terapie ajutatoare nu este un miracol minune care sa va faca transformari instantaneu. Pentru ca am observat ca oamenii, in general, au asteptari nerealiste, dorim sa clarificam unele aspecte care sa va ajute sa luati terapia pas cu pas. De aceea ne-am propus sa va descriem cum functioneaza creierul, sa va explicam ce este neurofeedback-ul si la ce este util si cum ne ajutam de terapie in acest proces de ”reprogramare a creierului.”
Mit sau realitate: Poate fi creierul reprogramat?
Creierul are propriile tipare de invatare, de gandire, de reactie si, pentru ca este setat pe supravietuirea speciei astfel incat sa ne apere de pericole. Din pacate creierul este provocat spre negativ, spre a vedea surse de frica si negativism chiar acolo unde nu este cazul. Cumva, putem spune ca in cele mai multe cazuri creierul nostru tinde spre nefericire.
Oamenii de stiinta afirma ca avem aproximativ 50 mii de ganduri pe zi, dintre care aproximativ 70% sunt negative si repetitive. Putem schimba acest lucru, putem reprograma creierul? Adevarul este ca putem. Creierul nostru este cel mai puternic si ”miraculos” computer cu potential incredibil de reglare. Creierul poate fi reprogramat, iar prin ”antrenament” acesta creeaza noi conexiuni neuronale si alt mod de functionare.
Cea mai la indemana modalitate este meditatia mindfulness pe care o putem folosi pentru autoreglare. Cand apar tulburari psihice si va doriti mai mult de la voi, terapia este calea pentru fiecare dintre noi. Din pacate, in Romania oamenii nu apeleaza la psiholog de teama etichetelor de genul ”nebun”. Adevarul e ca de multe ori, psihoterpia te ajuta sa te cunosti si sa imbunatatesti performantele.
Dar sa facem o scurta introducere in ce este creierul si cum functioneaza acesta.
E posibila totusi reprogramarea creierului? Cateva aspecte interesante despre creier si cum functioneaza acesta
Cu un aspect similar unui burete, similar unei bucati de tofu, departe de a fi solid, cu o greutate reprezentand 2% din intregul corp, acesta consuma 20 % din energie.
Scurt glossar si lucruri interesante despre creier
Am cautat sa flam care sunt intrebarile si curiozitatile voastre despre creier si va raspundem succint, pentru a va ajuta sa intelegeti cum functioneaza si de ce reprogramarea creierului este posibila.
Care este greutatea creierului
Greutatea medie a creierului unui barbat este de 1.4 kg, iar al unei femei (vorbim tot despre greutate medie) este de 1.26 kg. Creierul uman contine 85% apa.
Nu exista o relatie intre greutatea creierului si inteligenta. Spre exemplu, creierul lui Einstein este chiar mai usor decat media creierului feminin, de doar 1.23 kg.
Ce este telencefalul?
Telencefalul este format din doua emisfere cerebrale, acoperite in materie cenusie (mantia) si separate longitudinal, dar legate conectate prin corpul calos.
La suprafata celor doua emisfere cerebrale, exista adancituri. Acestea sunt circumvolutiunile creierului (primare, secundare si girusuri – temporare).
Telencefalul are un rol important in functionalitatea creierului.
Lobul frontal
Lobul frontal (parte din creierul rational, care ne defineste ca fiinte rationale, ne diferentiaza de restul speciilor) reprezinta o treime din cortex si este amplasat, dupa cum sugereaza denumirea, in fata. Este o parte importanta a creierului, acesta avand inclusiv functii ce ne diferentiaza ca fiinte umane, precum planificarea, organizarea, echilibrarea emotiilor.
Cateva curiozitati despre neuroni
Neuronii reprezinta celule ale creierului si ele reprezinta doar 10% din celulele creierului, restul fiind glia, celule de suport care au si un rol important in rol in protectia imunitara.
Neuronii si tesutul de sustinere incep sa se formeze din al doilea trimestru de sarcina. Interesant este ca in prima etapa neuronii se formeaza cu o viteza de 250 mii/ minut.
Sa va provocam la un calcul interesant luati aminte la aceste cifre. Exista circa 10 mii de tipuri de neuroni, un adult are aproximativ 100 miliarde de neuroni, iar fiecare neuron se conecteaza la 40 mii de sinapse.
Creierul reptilian
Creierul reptilian sau creierul instinctiv este acea parte a creierului care ne ajuta in adaptare, in el aflandu-se obisnuintele, respingand tot ce nu este familiar. Cum face acest lucru? Prin teama, frica.
Creierul reptilian este cel care da acea caracteristica de a ne ghida spre ganduri negative, chiar daca vrea sa ne pazeasca. De altfel, creierul instinctiv este cel care ne pune pe pilot automat. Acest pilot automat este un aspect senzational in toate actiunile repetitive – mancat, sofat, scris, citit. Atentie trebuie sa acordam gandurilor repetitive care ne conduc in zone neplacute.
Amigdala
Amigdala este cea care, in timp, ne-a ajutat sa supravietuim ca specie prin ”fugi sau lupta”, ajutand ca omul in evolutia lui sa reziste in conditii cu adevarate pericole fizice. În zilele noastre, aceasta este interpretata diferit, pericolele fiind de alt tip. Acum confruntarile nu mai sunt cu fiarele din padure, dar simtim frica pe cand ne confruntam cu altii, cand avem perceptia parasirii, cand inlocuim o obisnuinta cu un alt stil de viata etc.
Studii despre creier si neuroplasticitatea
Multa vreme s-a crezut ca modul de gandire, reteaua neuronala e fixa si nu poate fi schimbata. Aparitia si dezvoltarea neurostiintelor au condus spre foarte multe studii care arata o plasticitate a creierului. Aceasta deschide noi porti de antrenare si modificare a creierului, de creare si intarire a unor sinapse, pana la urma, asupra modului in care oamenii se comporta.
”Aceasta implica crearea si intarirea unor conexiuni neuronale si slabirea sau eliminarea altora. Gradul de modificare depinde de tipul de invatare care are loc, invatarea pe termen lung ducand la o profunzime mai mare de modificare. De asemenea, depinde de perioada de invatare, la copiii cu o crestere extraordinara de sinapsele noi. Dar un mesaj profund este ca plasticitatea este o caracteristica esentiala a creierului de-a lungul vietii. ”
Abilitati ale creierului
Suntem fiinte uluitoare, iar in a atinge tot potentialul nostru, creierul ne este aliat sau dusman, in functie de cum ne folosim de aceasta resursa. Uitati cateva aspecte despre creier, care va vor ajuta sa creati noi moduri de gandire, noi modalitati spre implinirea voastra.
- Creierul nostru functioneaza continuu, chiar si atunci cand noi ne odihnim prin somn. Studiile au arata ca, de fapt, anumite parti ale creierului au o activitate mai intensa in timpul somnului.
- Creierul functioneaza pe pilot automat de cele mai multe ori, gratie creierului reptilian. Gandurile sunt repetitive, iar un tipar de gandire este dificil de schimbat, dar nu imposibil.
- Creierul nu stie diferenta dintre realitate si imaginatie, de aceea de multe ori amintirile nu sunt intotdeauna relevante. Un aspect pozitiv este ca prin imaginatie ne putem ”antrena spre succes”, indiferent ca vorbim despre noi deprinderi, imbunatatirea unor performante. Acest principiu este folosit si terapia prin hipnoza, in vindecarea unor traume sau a dependentelor.
- Vedem prin ochelarii gandurilor noastre, astfel sa avem grija ce gandim. Spre exemplu, daca suntem interesati de un obiect pe care ni-l dorim, ne-am gandit la acesta, apoi ochii vor observa mult mai des acel obiect. Aceasta nu pentru ca ar intalnit-o mai des, ci pentru ca creierul a furnizat ochilor un nou obiectiv de urmarit. De aceea este important sa fim atenti la ce ganduri sadim: putem vedea lucruri frumoase sau dimpotriva, doar aspecte negative.
- Creierul poate fi antrenat prin noi activitati creand noi legaturi neuronale. De aceea este important ce ii spunem creierului nostru, gandurile fiind cele care determina realizarea si ce vede. E optim sa ii spuneti ”eu pot, reusesc” fiindca el va gasi o cale spre reusita. De fapt, cu ajutorul neurofeedback-ului noi va ajutam sa antrenati creierul spre noi deprinderi.
- Creierul are nevoie odihna si, clar, nu prin somn, ci prin detasarea de ganduri. Activitatile fizice si meditatia sunt modalitati prin care creierul vostru ia un respiro.
Mituri despre creier
Pentru ca am vazut o parte din abilitatile extraordinare ale creierului, trecem si la reversul monedei, mituri si lucruri neadevarate despre creier. Acestea sunt strans legate de modul de functionare a creierului, asa cum aratam mai sus.
Folosim 10% din creier
Un mit des intalnit este ca folosim maxim 10% din creier. Acesta a fost propagat de guru ai dezvoltarii personale care s-au folosit de acest mit ca argument de vanzare, promitand oamenilor ca ii ajuta sa creasca acest coeficient.
Faptul ca noi ne folosim 20% din energie pentru functionarea creierului este un prim argument contra acestui mit. Din acest procent s-ar desprinde ca creierul nostru este un organ total ineficient, consumator de energie, iar omenirea s-ar fi indreptat spre involutie.
Odata cu dezvoltarea imagisticii si monitorizarea undelor cerebrale, acest mit a fost total infirmat. Gesturi sau miscari marunte implica utilizarea a mult mai mult din creier decat cele 10% procente.
Ceea ce este insa adevarat este faptul ca noi nu ne folosim creierul la intreaga lui capacitate functionala, la intreaga lui capacitate de a crea noi sinapse, de a forma noi tipare de gandire si de comportament. Aici intervin de cele mai multe ori tehnicile specifice terapiei cognitiv- comportamentale, hipnozei si neurofeedbackul.
Efectul Mozart
S-a spus ca bebelusii care asculta Mozart devin mai inteligenti, compozitiile acestuia avand un efect senzational asupra creierului. Adevarul este ca nu doar ritumurile lui Mozart ne fac mai inteligenti, ci foarte multe stiluri muzicale ne ajuta sa ne simtim bine.
De aceea este intelept sa urmariti ce efect are un anumit ritm sau stil muzical asupra voastra pentru a va influenta pozitiv.
”Îmi amintesc perfect fiecare detaliu”
Poate ati auzit de multe ori aceasta propozitie. Scriam mai devreme ca, de fapt, creierul nu face diferenta intre imaginatie si realitate. De fapt, creierul isi reaminteste ultima amintire rememorata, care in timp sufera modificari. De aceea de multe ori marturiile din tribunale nu sunt relevante. Martorul nu neaparat ca si-ar dori sa minta, dar sub influenta emotiilor si a rememorarii faptelor poate produce modificari asupra desfasurarii evenimentelor. Au existat cazuri celebre pe tema aceasta.
Neurofeedback si psihoterapia pentru reprogramarea creierului
De ce am ales sa folosim interdisciplinar hipnoza si neurofeedback in reprogramarea creierului, ca forma de terapie? Deoarece creierul poate fi antrenat, reprogramat, creand noi legaturi neuronale. Pe de alta parte, hipnoza este un instrument eficient in terapie, lucrand direct cu subconstientul clientului.
Neurofeedback-ul – cum ajuta acest instrument in reprogramarea creierului
Neurofeedback-ul este un instrument ajutator pentru specialisti, psihologi, psihoterapeuti sau psihiatri, observand in timp real cum creierul functioneaza la anumiti stimuli, imagini, situatii. Aceasta monitorizare este facuta cu ajutorul unor electrozi care se amplaseaza pe cap monitorizand activitatea creierului.
Activitatea electrica a creierului si EEG
De fapt, acest sistem de monitorizare e posibila datorita undelor electrice emise de creier. Milioane de neuroni comunica intre ei, emitand unde electrice care sunt inregistrate cu ajutorul acestor electrozi. Procedura se numeste electroencefalograma si este doar un proces de monitorizare, de receptare a undelor. Ca sa va imaginati, este precum in comunicare – un telefon are un difuzor de emitere si unul de receptare. In EEG creierul este emitatorul care comunica, electrozii cei care ”asculta” – de fapt inregistreaza vizual – undele creierului.
Am facut aceasta paranteaza si am dat aceasta explicatie pentru a raspunde pacientilor care pun intrebarea daca sunt afectati in vreun fel, daca acei electrozi au influenta asupra lor, asupra modului in care ei gandesc.
Aici gasiti un studiu cuprinzator despre neurofeedback.
Ce este neurofeedback-ul
Neurofeedback este un instrument, o forma de terapie complementara, pe care il poate folosi doar un psihoterapeut sau un psiholog clinician pentru a ajuta la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor, fiind de asemenea de ajutor in a reduce cativa a intensitatii simptomelor in afectiuni precum:
- Autism
- ADHD
- Dependente
- Stres post-traumatic
- Anxietate
- Traumatism cerebral
- Depresie
- Mai putin este cunoscut faptul ca neurofeedbackul imbunatateste performantele
Se vorbeste despre ”aparat neurofeedback”. Adevarul este ca aparatul in sine consta in niste senzori, asemenea celor folositi la EKG si un computer care ruleaza diferite programe – similare unor jocuri pe care trebuie sa le urmaresti – si care inregistreaza undele emise de creier.
Cum ajuta neurofeedback-ul pentru reprogramarea mintii
Neurofeedback-ul este, intr-un fel, un instrument de recalibrare. Creierul se vede in oglinda si se auto-regleaza. Aparatul nu are rol de a modifica ceva in creierul sau, ci creierul insusi isi ”ajusteaza” modul de functionare.
Neurofeedback si ADHD
Se vorbeste din ce in ce mai mult despre ADHD, numarul copiilor diagnosticati sau care raman nediagnosticati insa prezinta simptome evidente de hiperactivitate, impulsivitate si deficit atentional, crescand exponential. Desi exista numeroase studii referitoare la posibila cauza a aparitiei acestei tulburari, nu se poate da inca un raspuns clar.
Și poate ca nici nu e atat de important. Ceea ce conteaza este sa gasim o modalitate pentru a-i ajuta pe acesti copii sa se integreze, sa reuseasca sa obtina rezultate scolare bune, sa poata sa duca la bun sfarsit ceea ce si-au propus sa faca.
Am vazut multi astfel de copii atat in sistemul public de invatamant cat si in cel privat si am stat alaturi de ei in timpul orelor, i-am indrumat si i-am sustinut emotional pentru a putea reusi fara tratament medicamentos si fara efecte psihologice negative pe termen lung. Am lucrat cu parintii lor si, acolo unde s-a putut, si cu profesorii lor, pentru a-i ajuta sa ii inteleaga si sa ii sustina cat mai eficient.
Recent insa, descoperind neurofeedback-ul, am putut sa le ofer acestor copii ceva in plus: un mod de a-si antrena creierul astfel incat severitatea simptomelor sa scada simtitor ( impulsivitatea, agitatie psiho-motorie si lipsa capacitatii de concentrare/ atentie focusata).
Desi cercetarile sunt inca la inceput, este evident ca aceasta forma de terapie ( neuroterapie sau neurofeedback) ofera sanse mari acestor copii de a se adapta si de a putea avea o viata mai buna.
De ce neurofeedback? Deoarece, prin urmare a protocoalelor sale, il ajuta pe copil sa „invete” cum sa-si antreneze creierul astfel incat starea sa generala sa fie mai buna, capacitatea de concentrare sa creasca, impulsivitatea si agitatia sa se reduca.
In acest caz, studiile arata ca, la copiii diagnosticati cu ADHD, undele cerebrale dominante sunt Theta, in timp ce undele Beta sunt mult mai putine. Aceasta discrepanta poate fi corectata prin neurofeedback, ajutand creierul sa „produca” mai multe unde Beta ( de care avem nevoie in timpul activitatii de invatare/decizie/executie) si sa reduca numarul undelor Theta ( care apar in timpul relaxarii /meditatiei profunde sau a somnului profund).
Aceasta discrepanta a undelor cerebrale duce la aparitia tuturor comportamentelor specifice ADHD.
Ce se intampla in cadrul sedintelor de neurofeedback?
In prima sedinta are loc o anamneza- se discuta cu clientul si/sau cu parintii acestuia pe marginea istoriei personale, a severitatii simptomatologiei si a realizarii planului terapeutic pe baza obiectivelor stabilite impreuna. În ceea ce ma priveste, eu impletesc neuroterapia cu psihoterapia, deoarece cred cu tarie ca aceasta combinatie duce la potentarea efectelor pozitive ale ambelor abordari.
In sedintele urmatoare se urmeaza protocolul stabilit, urmarindu-se permanent evolutia si starea fizica si psihica a clientului, atat in cadrul orei de terapie, cat si prin monitorizarea clientului si a simptomelor acasa.
Odata atinse obiectivele, se face o ultima evaluare si apoi, daca e necesar, cate o evaluare periodica la fiecare 6 luni.
Desi exista voci care sustin ca o astfel de terapie dureaza destul de mult pana ce se obtin rezultate notabile ( desi 20 de sesiuni, cam cat dureaza un protocol, se pot face in 10 saptamani, ceea ce nu consider ca este chiar o perioada lunga de timp), este de preferat oricarei alte variante ce are efecte secundare adverse. Atat neurofeedbackul, cat si psihoterapia ( combinata uneori cu hipnoza, daca este necesar) sunt proceduri ce nu au efecte secundare adverse. Din contra, studiile arata ca se obtin imbunatatiri si in alte domenii ale vietii clientilor, deoarece le ofera acestora instrumentele necesare pe care ei le pot folosi in siguranta toata viata lor si ori de cate ori au nevoie.
Dependentele si neurofeedback
Neurofeedback-ul nu este o solutie pe termen scurt. Dar este una cu rezultate pe termen lung.
La baza functionarii omului nu sta altcineva decat creierul. El este centrul de comanda, cel ce ne guverneaza existenta. Vrem sa functionam mai bine, nu trebuie sa facem altceva decat sa ne antrenam creierul. Viata moderna este una a vitezei, deci, si a accidentelor. Vrem sa intelege-ti ca antrenamentul creierului inseamna antrenarea si optimizarea performantelor in orice activitate intreprindem. Fiind psihoterapeut, interesul meu pentru neurofeedback a aparut in incercarea de a imbunatati eficienta in a ajuta cat mai bine clientii. Dar aceasta terapie nu se adreseaza doar patologiei, ci si performantei.
Se vorbeste mult despre stres, anxietate, depresie. Ele sunt niste concepte ce se refera la anumite dinamici prin care organismul uman raspunde la mediu. Un raspuns nemultumitor. Neuroterapia este modalitatea prin care invatam, sau mai bine spus ne invatam sa raspundem mai eficient mediului prin antrenarea propriului creier. Totul a pornit de la principiul neuroplasticitatii foarte cunoscut. Neurostiintele au demonstrat ca acest organ este foarte adaptabil si poate fi influentat. Creierul absoarbe permanent informatii si incearca sa faca organismul sa se adapteze cat mai eficient cerintelor mediului. Dar nu face aceasta in afara contextului si a datelor pe care le detine.
Teoriile atasamentului vorbesc foarte mult despre faptul ca reglarea emotionala se face intr-o relatie constructiva cu persoanele de atasament. Ei devin pentru noi moduri de comportament. Dar , asa cum este de asteptat, schimbarile rapide, momentele incarcate afectiv, viata cu al ei neprevazut pot perturba echilibrul homeostatic. Acum, intr- o asemenea situatie creierul incepe sa functioneze din alt ”range”. Tot ceea ce era cunoscut devine necunoscut
Neuroterapia ce are in centrul utilizarii sale neurofeedback are la baza reglarea optima a functionarii creierului. Foarte simplu spus acesta se adreseaza fiecarei persoane ce doreste ca functionarea sa in mediu sa fie cat mai eficienta.
Este arhicunoscut faptul ca mediul influenteaza biologia. Acest lucru se intampla deoarece creierul recepteaza permanent cantitati enorme de informatii, le filtreaza, selecteaza cu scopul de a determina in fiecare secunda cea mai buna modaltiate de raspuns. Datorita neuroplasticitatii, una dintre functiile de baza ale sale, nu numai ca raspunde, dar si invata, se transforma se schimba in permanenta. Scopul creierului este de a mentine supravieturiea cu orice pret.
Dependenta e o strategie de coping
Dependenta nu este o boala, ci o strategie de coping. Este incercarea unei persoane de a se regla, de a reduce stresul si anxietatea, incercare disperata de a uita, tolera amintiri ale unor evenimente devastatoare. Ce usor, usor devine un mod de viata. Devine singura modalitate de reglare, de linistire, de amanare a durerii.
Exista nenumarate dificultati pe care creierul in incercarea SA NEOBOSITĂ de a regla organismul si a restabili homeostaza trebuie sa le gestioneze. Poluarea, stresul, mediul social, etc sunt doar cateva exemple. Viteza cu care totul functioneaza supune sistemul nervos la o activitatea frenetica si costisitoare energetic.
Psihoterapia si neurofeedback
Atat psihoterapia (cognitiv comportamentala, hipnoza), cat si neurofeedbackul sunt terapii complementare. Ele se sustin si se amplifica reciproc. Desigur ca pot fi folosite si separat, insa studiile arata clar ca utilizarea lor concomitenta pentru rezolvarea problemelor de natura psihica este mult mai rapida si mai eficienta.
De altfel, chiar in anumite protocoale de neurofeedback avem exercitii de vizualizare similare transei hipnotice de relaxare. Pe baza acestora si in functie de situatie, se pot crea sugestiile hipnotice necesare clientului.
Articol scris de
Doriti sa vedeti cum va puteti reprograma creierul prin neurofeedback? Va puteti programa pentru o prima sedinta de neurofeedback la 0720 918 560 sau programa prin formularul online:
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.