Depresia? Ce este pana la urma depresia? In ultima perioada auzim acest cuvant mai des folosit decat ne-ar placea. Adevarul este ca de multe ori este folosit impropriu. Orice mica tristete sau stare de apatie devine in vocabularul comun ”depresie”. Adevarul e ca depresia este o afectiune mult mai profunda decat o tristete sau o stare de stres. Sindromul burnout poate fi asociat depresiei, fara a fi totusi depresie.
Pentru a pune diagnosticul ”depresie” sau, cum se mai vehiculeaza, eticheta ”depresiv” unei persoane este important ca aceasta sa mearga la specialist, medic psihiatru sau la psiholog. Iar daca diagnosticul a fost confirmat sa continue terapia care poate fi medicamentoasa sau/ si prin psihoterapie – hipnoza, neurofeedback, cognitiv comportamentala etc.
Totusi, numarul persoanelor diagnosticate cu depresie este considerabil de luat in seama. Centrul pentru control al Bolilor in Statele Unite arata ca 8.1 % dintre americani au avut o forma de depresie pe perioada data de 2 saptamani. Studiul a fost publicat in 2018, perioada analizata fiind intre 2013- 2016. In 2020, un an total atipic pentru intreaga omenire, cifrele pot arata altfel.
Acest articol este doar spre informare, un mini- ghid online si nu inlocuieste vizita la un specialist. Va putem ajuta ca psihoterapeuti, asadar contactati-ne la contact @ aidaivan.ro.
***
Depresia se manifesta mai mult sau mai putin diferit la femei si barbati, iar cauzele si simptomele pot fi, de asemenea variate, fiecare somatizand diferit. In continuare, scriem despre modul in care se manifesta simptomele atat la femei cat si la barbati, astfel incat sa poti depista aceasta afectiune din timp si sa iei masurile potrivite. Prima masura este sa vezi un specialist, dupa cum mentionam anterior.
Cauzele si Simptomele depresiei la femei
In cazul femeilor depresia este mai des intalnita decat in cazul barbatilor si pot manifesta astfel de episoade mult mai frecvent. In studiul amintit mai sus 10.4 % dintre femei au avut depresie, aproape jumatate din procentul barbatilor – 5.5% Este important sa fii constienta de vulnerabilitatea pe care o ai in fata diferitelor tipuri de depresii si, daca experimentezi una dintre simptomele pe care urmeaza sa ti le prezentam, atunci trebuie sa iei masurile potrivite.
Cauze ale depresiei la femei
- Genele – anumite mutatii genetice sau mosteniri genetice pot sa creeze aceasta predispozitie la depresie. Daca, de exemplu, ai o ruda apropiata care sufera de depresie si esti femeie, atunci exista posibilitatea sa dezvolti la randul tau depresie.
- Hormonii – depresia nu face diferenta de varsta, aceasta putand aparea in cazul femeilor chiar de la varsta de 11 ani, cauza fiind schimbarile hormonale prin care trece o fata in timpul pubertatii. In plus, femeile sunt mai predispuse sa dezvolte depresie in special dupa nastere sau cand intra in menopauza, momente incarcate puternic atat din punct de vedere hormonal cat si emotional.
- Stresul – femeile au un mod diferit de a raspunde la stres. Este suficient sa se petreaca un eveniment neplacut care sa cauzeze un soc emotional puternic si astfel sa se declanseze depresia. Nu trebuie omis faptul ca femeile sunt supuse unor evenimente stresante mult mai des decat barbatii. Stresul cronic poate sa erodeze semnificativ sanatatea psihica si, implicit, sanatatea fizica a femeii.
- Consumul de substante, inclusiv de alcool. Vedeti articolul despre dependente.
- Traume ale copilariei – acestora le vom dedica un articol.
8 manifestări ale depresiei la femei
- Schimbari ale obiceiurilor alimentare – daca incepi sa mananci brusc foarte mult sau din contra, nu mai ai deloc pofta de mancate, ar putea insemna ca depresia incepe sa se intaleze. In cazul femeilor, depresia este insotita adeseori de tulburari de alimentatie precum anorexia, bulimia sau mancatul compulsiv. Un semn poate sa fie atunci cand iei brusc in greutate sau atunci cand slabesti inexplicabil de mult.
- Perioade indelungate de apatie/ tristete, iar in cazuri extreme ganduri suicidale – toti avem zile in care ne simtim tristi, dar cand perioada de tristete se prelungeste este un semn ca trebuie sa vezi un specialist. De altfel, daca cineva drag manifesta tristete prelungita vorbeste cu el sa ia masuri.
- Lipsa de grija fata de sine – daca o femeie cocheta are o perioada indelungata in care pare sa nu ii mai pese de ea, din nou, poate fi semn de depresie.
- Indecizie- lipsa unei traiectorii, dificultatea in a lua decizii chiar si pentru aspecte minore ale vietii poate fi de asemenea un semn de depresie. Toti avem perioade in care ne este dificil sa decidem, dar daca acestea se extind pana la cele mai mici aspecte ale vietii trebuie sa va puneti un semn de intrebare.
- Tulburari de somn – somnul este esential pentru sanatatea fizica si psihica, iar persoanele care sunt private de un somn de calitate sunt cele mai predispuse sa dezvolte depresie. Astfel, este important ca somnul sa se prioritizeze, astfel incat sa se combata una dintre cauzele principale care pot cauza depresie. De asemenea, modificarea pattern-ului de somn poate fi si un simptom al depresiei.
- Scaderea libidoului – femeile care sufera de depresie experimenteaza schimbari majore in ceea ce priveste apetitul sexual. Oboseala, lipsa de energie si alte simptome asociate, pot sa afecteze dorinta de a avea o viata sexuala activa. Depresia poate sa afecteze foarte mult o relatie si poate duce chiar la destramarea acesteia. Asadar, depresia trebuie tratata cu multa seriozitate.
- Simptome fizice precum crampe, migrene, sensibilitatea sanilor, balonare, etc. – depresia poate sa fie manifestata si de astfel de simptome.
- Ruminatie – aceasta este tendinta de a te gandi excesiv la situatii negative care se pot derula la nesfarsit in minte. Aceasta se manifesta prin intermediul unor discursuri interioare negative, auto blamare, autocritica excesiva, izbucnirea in plans fara un motiv aparent, senzatie permanenta de vinovatie.
Simptomele depresiei la barbati
La nivel fizic, pot sa existe unele simptome care pot sa fie confundate cu usurinta cu stari care pot sa fie asociate pur si simplu unei zile mai proaste. Asadar, iata care sunt simptomele depresiei la barbati:
- Oboseala si obiceiurile de somn – barbatii sunt expusi la mai multe riscuri atunci cand nu se odihnesc suficient. O schimbare a obiceiurilor in ceea ce priveste odihna si repetarea acestor stari de insomnie pot avea la baza depresia. Tulburarile de somn sunt simptome care trebuie discutate cu medicul si tratate insa, nu trebuie pierdut din vedere daca nu cumva la baza este de fapt o stare depresiva.
- Dureri de spate sau de stomac – persoanele deprimate experimenteaza frecvent dureri de spate, dar barbatii nu pun acest simptom pe baza depresiei, ci prefera sa trateze ca atare durerile de spate pe care le pot experimenta.
- Iritabilitate – spre deosebire de femei, barbatii au tendinta de a pastra in interiorul lor lucrurile care ii framanta si nu discuta atat de deschis despre problemele lor deoarece ei considera ca acest lucru ii face vulnerabili. Insa, fara a discuta despre problemele cu care te poti confrunta, poate duce la depresie si la instalarea unei stari de iritabilitate care se manifesta in relatia cu cei din jur.
- Dificultati de concentrare – depresia poate sa incetineasca capacitatea de concentrare a unei persoane afectand astfel concentrarea asupra muncii sau a altor sarcini importante care trebuie indeplinite. Depresia vine impreuna cu o serie de ganduri negative care pot afecta mai multe planuri ale vietii personale.
- Manie sau ostilitate – unii oameni isi manifesta depresia prin faptul ca sunt ostili sau agresivi. Un om care realizeaza ca greseste ceva poate sa se manifeste prin a incerca sa compenseze demonstrand ca este mai puternic. Barbatii devin ostili in momentul in care s-au retras ca urmare a depresiei si simt presiunea familiei si prietenilor.
- Abuzul de substante – de exemplu, alcoolicii sunt mai predispusi la depresie in comparatie cu oamenii care nu consuma deloc alcool. Consumul de droguri, fumatul sau consumul de alcool pot sa fie utilizate si pentru a masca anumite sentimente negative in locul unui consult medical de specialitate.
- Disfunctii sexuale – acestea sunt un motiv comun pentru care barbatii tind sa cada in depresie. Problemele legate de performanta sexuala pot fi venite si din cauza depresiei si chiar pot sa se accentueze o data cu trecerea timpului.
Resurse stiintifice despre depresie
https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression
https://www.healthline.com/health/depression
Daca tu sau cineva drag aveti nevoie de psihoterapie si serviciile noastre, va suntem alaturi cu profesionalism, discretie si experienta.